Menys sou i menys presència a la direcció d'empreses: la igualtat no avança
Per cada 100 euros que cobra una dona directiva de mitjana, un home n'ingressa 116,1

Menys sou i menys presència a la direcció d'empreses: la igualtat no avança

Segons un estudi, les retribucions i la presència femenina en el món laboral situen Espanya lluny de la paritat

RedaccióActualitzat

L'anomenada bretxa salarial entre homes i dones s'enquista i, segons un últim estudi sobre les retribucions i la presència femenina en el món laboral, estem lluny de la paritat. Un exemple: per cada dona que ocupa un càrrec directiu hi ha quatre homes.

Així ho recull la 13a edició de l'informe "Talent femení 2019. Diferències salarials i quota de presència femenina", presentat aquest divendres per ICSA Grup i EADA Business School. S'ha fet a partir d'una mostra de xifres salarials de 80.000 persones que treballen a Espanya.

Segons aquest estudi, les diferències retributives entre homes i dones es donen en totes les categories professionals, però el percentatge creix quan més amunt mirem. És a dir, que els directius homes cobren més que les directives (un 16,1%, diferència més alta). Però també els càrrecs intermedis homes i els empleats homes cobren més que les dones en aquestes categories (un 11,3% i un 12,4%, respectivament).

 

 

Pel que fa a la presència femenina en els càrrecs directius, s'observa que un 84% són homes, davant d'un 16% de dones. Aquesta diferència és menor en els càrrecs intermedis i en els empleats en general, però hi continua havent més presència masculina que femenina en totes les categories.

 

 

L'estudi mostra l'evolució de la bretxa al llarg dels últims anys. Durant la crisi, amb l'enfonsament de la construcció, un sector predominantment masculí, la diferència va baixar. Però era un efecte estadístic; a la pràctica, la tendència després va ser la mateixa.

 

 

El que sí que millora, molt a poc a poc, i amb comptagotes, és la presència de dones en càrrecs directius. Tot i això, encara que elles estan molt més formades que ells, encara cobren menys de mitjana.

Indry Canchila, sòcia d'ICSA i responsable de l'informe, assegura que encara "és del tot insuficient":

"Encara que es percep una millora, tant en les diferències salarials com en la presència femenina en llocs de direcció, és del tot insuficient."

La Doctora Aline Masuda, professora de EADA Business School, assumeix que les xifres d'aquest any han millorat, però que els canvis són massa lents.

"La crisi ens va tornar al model de gestió clàssic amb més control, rigidesa i disponibilitat absoluta i és allí on les dones tenim les de perdre.

A més, Masuda ha mostrat la seva preocupació davant l'aparició de grups que qüestionen aquest problema:

"Els avenços en polítiques d'igualtat responen a la pressió social, però han de ser concrets i aplicables com la recent ampliació del permís de paternitat. De totes maneres, és preocupant l'aparició de grups que qüestionen obertament el tema."

Les dues expertes coincideixen a dir que hi ha tres camps essencials on s'han de centrar els esforços: l'àmbit personal, l'empresarial i el polític. Per això, reclamen canvis urgents en l'educació i els valors; les estructures i els models de gestió i en la legislació.

ARXIVAT A:
Bretxa salarialIgualtat de gènere
Anar al contingut