Barcelona

Menys dutxes i més àpats per endur-se: una guia actualitza serveis per als sensesostre

La Comunitat de Sant Egidi reedita aquest llistat d'adreces i recomanacions ara que hi ha molts serveis tancats a causa de la pandèmia

Actualitzat

La Comunitat de Sant Egidi ha tornat a publicar una guia que actualitza on poden anar a menjar, a dormir o a rentar-se els que no tenen llar. L'any 2020 ha estat un dels més durs per a tothom, però sobretot per als sensesostre, que amb la pandèmia de la Covid han vist reduïts alguns dels serveis que els ofereix una ciutat gran com Barcelona. La crisi també ha abocat més persones a la pobresa i a haver de recórrer als serveis socials per cobrir les seves necessitats bàsiques.

Aquesta associació catòlica solidària ha actualitzat la guia, que fa 18 anys que publica, i, des d'aquest cap de sertmana, els més de 400 voluntaris la reparteixen amb els àpats calents. Ho fan als menjadors socials de la comunitat, que en plena pandèmia ha triplicat les ajudes. En aquests moments ningú no es pot entaular, però cada àpat que reparteixen per endur-se és calent.

Una voluntària dona una guia a un sensellar que ha recollit una bossa de menjar (CCMA)

Jaume Castro, responsable de la Comunitat de Sant Egidi de Barcelona, explica que la guia "és una brúixola per orientar-se a la ciutat" amb informació d'on menjar, dormir i rentar-se, a més d'altres serveis i recursos que poden interessar als més necessitats.

A causa de la pandèmia hi ha serveis que han estat anul·lats o s'han hagut d'adaptar a les restriccions aplicades per evitar els contagis. La Covid ha reduït el servei de dutxes en un 30%. I alguns espais de la ciutat també han tancat o canviat d'horaris. Per això, segons Castro, "l'objectiu és acostar la realitat dels serveis de la ciutat als més pobres".


4.200 sensesostre a Barcelona

Segons l'últim recompte de la Fundació Arrels, fet el maig passat en ple confinament, a Barcelona hi ha unes 4.200 persones que no tenen casa. D'aquestes, 1.200 viuen al carrer, unes 2.200 dormen als recursos públics i privats que existeixen a la ciutat i més de 800 en assentaments.

Segons l'informe de la fundació "Viure al carrer a Barcelona", el sensellarisme i la pobresa han crescut per la crisi i la Covid els darrers mesos a la ciutat.

 

Tot i les dificultats pel coronavirus, a Barcelona se serveixen cada dia 3.000 àpats, fins i tot a gent que té feina. Exemples de treballadors pobres, com el Carlos, que si poden van a fer cada àpat del dia a un d'aquests menjadors disponibles.

"Depèn d'on em trobo em busco un lloc per menjar, per això em serveix, perquè hi ha totes les adreces. Vaig revisar totes les empreses de treball temporal i em va servir per trobar feina."

L'Antonio porta més de 10 anys dormint al carrer. En aquest cas és la Isabel, que fa temps que el coneix, qui li porta la guia. Ell agraeix el gest i passar una estona xerrant-hi, però diu que ell la guia no la fa servir, perquè s'espavila tot sol i no li cal anar als menjadors.

"Fer cua per tres dies, que t'has de dutxar, que si no tens papers no entres, i que n'hi ha molts que estem al carrer i no estem per perdre el temps  allí, discutir a la cua, al menjador, no sé què..."

Els sensellar poden trobar a la guia on anar a menjar, dormir o rentar-se (CCMA)

I és que hi ha persones que no els convenç el sistema d'ajudes socials. Després que dues persones morissin de fred al carrer durant el temporal Filomena, entitats que treballen amb els sensellar han qüestionat els grans albergs per combatre el fred i l'Ajunatment de Barcelona també s'ha mostrat obert a "repensar" el model d'ajuda als sensesostre. 

 

Curiosament, una de les entitats que als pobres els fa més il·lusió trobar a la guia són les biblioteques, perquè són espais amb silenci, wifi, ordinadors i on es pot llegir. Però ara, la majoria són tancades.

Des del 2018 la Guia de Sant Egidi es pot consultar a través d'una aplicació al mòbil. I la Fundació Arrels també publica un mapa similar de serveis i recursos, "Sobreviure al carrer a Barcelona", actualitzat el mes d'agost.

ARXIVAT A:
PobresaHabitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut