Menys de la meitat de les adolescents de Barcelona es declaren només heterosexuals

L'enquesta FRESC, que fa l'Agència de Salut Pública de Barcelona, mostra també que els adolescents estan insatisfets amb el seu cos i que creix el malestar emocional

Sílvia MateuActualitzat

Prop d'un 10% dels alumnes d'entre 13 i 19 anys es declaren atrets només per persones del mateix sexe. És pràcticament el mateix percentatge en nois (9,7%) que en noies (9,8%), segons l'informe FRESC de l'Agència de Salut Pública de Barcelona.

Però, quan es parla de bisexualitat, en diferents graus, es veu clarament que les noies hi estan més obertes que els nois.

De fet, es declaren exclusivament heterosexuals menys de la meitat de les noies (48,5%) i més d'una tercera part dels nois (77,7%).

Si mirem els joves que habitualment se senten atrets per persones del seu sexe, però a vegades també de l'altre, la diferència és d'un 7,5% de noies enfront del 2,9% de nois.

Encara hi ha més distància quan l'atracció sexual és indistinta: un 11,4% de noies enfront del 2,1% de nois.

En la mateixa línia, hi ha un 15,8% de noies que es declaren normalment atretes per nois, però alguna vegada també per noies. En el cas dels nois, només un 3,7% diuen que alguna vegada també se senten atrets per nois.
 


L'enquesta FRESC (Factors de Risc en Estudiants de SeCundària) es va començar a fer l'any 1987 entre els alumnes de Barcelona de 2n d'ESO (13-14 anys), 4t d'ESO (15-16 anys), 2n de batxillerat i 2n de cicles formatius de grau mitjà (17-19 anys).

En total, s'han enquestat 3.290 alumnes entre els mesos de febrer i maig del 2021 per conèixer diferents factors relacionats amb la salut dels adolescents de la ciutat.


Relacions sexuals

En el capítol dedicat a afectivitat i sexualitat, també s'explica que la mitjana d'edat de les primeres relacions sexuals (amb o sense penetració) se situa en els 15 anys, en els dos sexes.

Les noies declaren més satisfacció amb les relacions sexuals que els nois (71,8% de nois i 64,2 de nois). No s'observen diferències per nivell socioeconòmic del barri on és el centre escolar.

Pel que fa a l'ús de mètodes anticonceptius, hi ha un 12,6% de noies i un 11,4% de nois que no en fan servir cap i un 10% de noies i un 7,8% de nois que utilitzen mètodes no efectius.

L'ús de la píndola de l'endemà augmenta amb l'edat, però disminueix respecte a anys anteriors. L'han fet servir una quarta part de les noies de quart d'ESO i un 34,5% de 2n Batxillerat i CFGM.


Discriminació i violències

L'enquesta també mostra que ser víctima de maltractament per part de la parella es dona en major proporció en les noies i augmenta amb l'edat. A més, 1 de cada 4 noies enquestades declara haver estat víctima de maltractament per internet.

El 52% de les noies de 17 a 19 anys declara haver patit assetjament sexual, percentatge que augmenta respecte a anys anteriors. Els espais on les noies declaren patir-ne més són: el carrer, les xarxes socials i els espais d'oci.

4 de cada 10 noies enquestades declara sentir-se insegura a la nit quan camina pel seu barri, sobretot als de nivell socioeconòmic desfavorit


Malestar emocional

2 de cada 10 noies enquestades presenta risc de patir un problema de salut mental i 4 de cada 10 declara malestar emocional.

La prevalença de mala salut mental és molt alta i ha augmentat sobretot entre les noies (gairebé el doble que a l'enquesta anterior) i als barris de nivell socioeconòmic desfavorit.

Més de la meitat dels enquestats estan insatisfets amb el propi cos i el percentatge és major en les noies (63,2%) que en els nois (55,3%).

Drogues

El consum diari de tabac continua a la baixa, en tots dos sexes. Malgrat això, segueix sent superior en les noies (un 10,8% fuma habitualment enfront del 6,5% dels nois).

El consum de cànnabis també ha disminuït en tots dos sexes, però sobretot ho ha fet en els nois. Comencen a consumir-ne a prop dels 15 anys i entre els més grans els que en fumen habitualment són un 16,1% de noies i un 19,1% de nois.

Respecte al consum intensiu d'alcohol cal destacar que és superior en els nois, però mostra una tendència decreixent, especialment, entre l'alumnat de 17 a 19 anys.

El joc amb diners és més freqüent entre els nois i augmenta amb l'edat. Un 12% dels nois declara haver jugat amb diners l'últim any i un 6% afirma realitzar un possible joc problemàtic. L'edat d'inici al joc amb diners són els 14 anys.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut