George Santos va votar per McCarthy al Congrés Reuters Jonathan Ernst
George Santos és un dels votants de McCarthy a la presidència del Congrés (Reuters/Jonathan Ernst)

"Mentida rere mentida": la vida inventada d'un congressista dels EUA per arribar al poder

George Santos no pensa dimitir com li demanen els companys de partit no només per mentir en el currículum sinó per estar investigat per frau en el finançament electoral, a hisenda i fins i tot al Brasil

Judith Casaprima SaguésActualitzat

El congressista nord-americà de Nova York George Santos no pensa dimitir. No pensa fer cas de les peticions que li han fet membres del seu propi partit després que se sabés que havia mentit sobre el seu currículum, la seva carrera i els seus orígens.

"Ha estat mentida rere mentida rere mentida, fins a convertir-se en una pauta", han denunciat els companys republicans de Santos, a Nova York, però el recentment elegit president de la cambra de representants dels Estats Units, el republicà Kevin McCarthy, ha dit que no té cap intenció de pressionar Santos perquè dimiteixi.
I és que Santos forma part de l'estreta majoria, de 222 a 212, que va portar McCarthy a la presidència del Congrés després d'un ferri bloqueig de l'ala trumpista dels republicans.

McCarthy va dir dimecres als periodistes que els votants, no els legisladors, haurien de triar qui els representa. "A l'Amèrica d'avui, ets innocent fins que no es demostri la culpabilitat", va dir.

Els demòcrates, però ja ha estat denunciat al Comitè d'Ètica del Congrés.

Santos, que representa gran part del comtat de Nassau, així com del nord-est de Queens a Nova York, ha admès haver "embellit" el seu currículum, i ha expressat clarament al seu Twitter que això no li impedirà continuar amb el seu compromís de treballar pels ciutadans del seu districte de Nova York que el van elegir.

"Vaig ser elegit per servir la gent del districte 3 de Nova York, no el partit i els polítics. Segueixo compromès a fer-ho i lamento sentir que funcionaris locals es neguen a treballar amb la meva oficina", ha escrit.

Amb només 34 anys, Santos, d'origen brasiler, ha fet una carrera meteòrica fins al Congrés dels EUA, com un dels primers republicans obertament homosexual.

Amb 34 anys, Santos ha fet una carrera meteòrica fins al Congrés dels EUA (Reuters/Evelyn Hockstein )

Ni títols universitaris, ni orígens jueus, ni feina a Goldman Sachs

Santos va guanyar les eleccions del districte al novembre imposant-se al demòcrata Robert Zimmerman per un marge de 7,5 punts percentuals.
Però ràpidament, van sortir informes publicats al New York Times denunciant que el currículum que va presentar als votants era en gran part "una novel·la de ficció".

Santos va dir que tenia títols de la Universitat de Nova York --en graus inexistents-- i al Baruch College, on s'havia graduat "summa cum laude", tot i que cap de les institucions tenia cap registre de la seva assistència. Fins i tot el seu currículum al qual ha tingut accés el New York Times afirma que va guanyar el campionat de voleibol en aquesta institució. Va afirmar haver treballat a Goldman Sachs i Citigroup, cosa que també és falsa.

També va dir falsament que era jueu i que els seus avis van escapar dels nazis durant la Segona Guerra Mundial.

La mentida dels seus orígens familiars jueus ha indignat aquesta comunitat (Reuters/Shannon Stapleton)

La indignació dels republicans de Nova York

"Li demanem la seva immediata dimissió", va dir el president de la secció local del partit, Joseph Cairo Jr., en un acte aquest dimecres on eren presents la plana major de dirigents del partit i càrrecs electes federals, estatals i locals. Els republicans han volgut deixar clar el distanciament que volen mantenir amb Santos.

"Ha deshonrat la Cambra de Representants amb la seva campanya de mentides i fabulacions. No hi ha lloc per a ell (en el partit), aquí no és benvingut ni en reunions ni mítings."

Una desena de responsables republicans van expressar el seu rebuig a Santos després de demostrar-se la gran quantitat de "mentides i falsedats" que va fer servir per ser elegit als comicis del novembre.

A més de les mentides en el currículum, un d'aquest representants va considerar un "ultratge" per a la comunitat jueva del comtat que representa Santos que s'hagi inventat els orígens semites de la seva família , quan en realitat són catòlics del Brasil.

"Inventar-se aquesta història que els seus pares eren supervivents de l'Holocaust passa de taca d'oli. És simplement tràgic, indignant i repugnant."

Ciutadans del districte de Santos han demanat que dimiteixi i es torni a votar(Reuters/Shannon Stapleton)

Finançament electoral i frau al Brasil

Els membres del seu partit a Nova York li demanaven la dimissió, just després que un organisme de vigilància independent acusés Santos d'infringir les lleis de finançament durant les seves dues campanyes al Congrés i el denunciés a la Comissió Electoral Federal.

Santos també té diverses investigacions obertes per delictes relacionats amb les seves finances i declaracions a Hisenda. A més, segons el New York Times, les autoritats policials brasileres tenen la intenció de reobrir un cas de frau. El cas al Brasil es remunta a l'any 2008, quan presumptament Santos va utilitzar un talonari de xecs robat i amb un nom fals per comprar roba en una botiga de Rio de Janeiro per valor de 660 euros. El cas havia quedat suspès quan Santos es va traslladar a viure als Estats Units i no va poder ser localitzat.


Noves eleccions, nova oportunitat per als demòcrates

Si Santos dimiteix, el seu districte podria fer unes eleccions especials. Santos va guanyar les eleccions del 2022 amb el 52% dels vots davant el 45% del demòcrata Zimmerman, donant als republicans un escó que abans ocupava el demòcrata Thomas Suozzi.

Les eleccions del 2022 es van fer amb uns nous límits del districte modificats recentment. Si aquestes línies haguessin estat vigents a les eleccions presidencials del 2020, el president demòcrata Joe Biden guanyaria el districte per vuit punts percentuals.

Ara, si l'escó de Santos quedés vacant, la llei federal i la de Nova York obliguen a fer unes noves eleccions especials, que trigarien aproximadament tres mesos.

ARXIVAT A:
Estats UnitsFrau fiscalDelictes econòmics
Anar al contingut