Un estudi demostra que una dieta baixa en calories alenteix l'envelliment

Segons un estudi coordinat per científics catalans, les cèl·lules mare no canvien tan de pressa les seves funcions amb l'edat si es porta una dieta sense excés de calories

RedaccióActualitzat

Durant l'envelliment, les cèl·lules mare segueixen treballant rítmicament, però en comptes de mantenir els teixits tonificats, es dediquen a reparar-los.

Un estudi de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra ha descobert per què la dieta és tan important: les cèl·lules mare no canvien tan de pressa les seves funcions amb l'edat si es porta una dieta sense excés de calories. És a dir, continuen tonificant els teixits com quan s'era jove. Així ho han vist en l'experiment fet a un centenar de ratolins durant quatre anys.

Per Francisca Oliveira Peixoto, coautora de l'estudi, es tracta d'un descobriment molt important que pot afavorir la prevenció de determinades malalties.

"Entendre de quina manera la dieta impacta en l'envelliment serà molt important i serà una forma d'evitar, o com a mínim disminuir, per exemple, malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer o el Parkinson."

La investigació, a més, sacseja pilars del coneixement científic. El descobriment contradiu la creença que els ritmes interns del dia i de la nit –l'anomenat rellotge circadià de les cèl·lules– desapareixen progressivament quan ens fem grans.

"El que hem vist és que això no és veritat. Que amb l'edat, el que passa és que aquests ritmes de dia i de nit es mantenen, però tenen a veure amb funcions diferents."

 

L'estudi, fet conjuntament amb una universitat de Califòrnia, s'ha publicat a la prestigiosa revista científica "Cell".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut