Menjar peix durant el primer mes d'embaràs milloraria la capacitat d'atenció dels fills
El peix té efectes beneficiosos fins i tot sobre la descendència (Flickr)

Menjar peix durant el primer mes d'embaràs milloraria la capacitat d'atenció dels fills

Investigadors de l'Institut de Salut Global de Barcelona han establert que no hi ha diferències entre el consum de peix blanc, peix blau o una dieta de peixos variats

Xavier DuranActualitzat

Menjar peix durant el primer mes d'embaràs milloraria la capacitat d'atenció dels fills als vuit anys. Així ho revela un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) publicat a la revista International Journal of Epidemiology.  

L'estudi també ha establert si hi ha diferències segons el tipus de peix que consumeixen les embarassades.

La recerca s'ha fet amb 1.641 parelles de mares i fills pertanyents al Projecte INMA (Infància i Medi Ambient), una xarxa de recerca que estudia el paper dels contaminants durant l'embaràs i els seus efectes a la infància. Les mares varen respondre a diversos qüestionaris sobre la freqüència amb què prenien més de cent aliments, entre els quals es trobaven els diferents tipus de peix.

També es van recollir les dades sobre l'alimentació dels nens quan tenien 1, 5 i 8 anys. I als 8 anys també se'ls va sotmetre a una prova neuropsicològica per avaluar la funció d'atenció. Els investigadors van tenir en compte, sobretot, el nombre d'errors que l'examinat passa per alt en relació a l'estímul clau i la rapidesa en la resposta davant dels estímuls que eren detectats. Aquestes respostes són indicadors de l'atenció selectiva i sostinguda.

Els resultats ressalten l'efecte del consum del peix durant el primer trimestre de l'embaràs, com explica Jordi Júlvez, primer autor de l'article:

"Amb el consum de peix durant el primer trimestre d'embaràs s'observa un efecte sobre la capacitat d'atenció dels nens més gran que amb la ingesta durant l'embaràs tardà o la ingesta per part dels nens als cinc anys, quan alguns dels processos de neurodesenvolupament ja han finalitzat".

L'explicació més probable és que el peix conté, entre altres nutrients, àcids grassos poliinsaturats, que juguen un paper fonamental durant el procés de formació del cervell en el fetus.

Efectes segons el tipus de peix o marisc

L'estudi també contempla diferències entre els diferents tipus de peix i marisc. Així, els fills i filles de mares que consumien peixos diversos o bé tenien dietes riques només en peix blau o només en peix blanc, van mostrar uns resultats molt positius a les proves d'atenció. En canvi, quan l'aportació de peix a la dieta de les mares es basava en la tonyina de llauna o el marisc, els resultats van ser inferiors.

L'estudi segueix la línia d'un d'anterior del mateix equip, publicat el gener del 2016 a la revista American Journal of Epidemiology. Aquest estudi mostrava que el consum de peix durant l'embaràs, per sobre del límit recomanat de 340 grams a la setmana, presenta beneficis en el desenvolupament neuropsicològic dels nens.

Tot i aquests resultats, també hi ha investigacions que vinculen el consum de peix durant l'embaràs amb l'obesitat infantil i amb l'augment de la pressió arterial. Per això, els científics consideren que s'han de realitzar més investigacions sobre aquesta temàtica per determinar amb exactitud quines espècies i en quines quantitats de peix són beneficioses per al desenvolupament fetal.

ARXIVAT A:
SalutAlimentació
Anar al contingut