Menjar peix blau podria protegir àrees del cervell afectades per l'Alzheimer
Consumir peix blau com la tonyina pot ajudar algunes persones en la prevenció de l'Alzheimer (Pixabay)

Menjar peix blau podria protegir àrees del cervell afectades per l'Alzheimer

Un estudi liderat pel Barcelonaβeta Brain Research Center mostra que un àcid omega-3 present en el peix blau pot tenir beneficis en persones amb predisposició genètica a la malaltia

Xavier DuranActualitzat

El consum de peix blau pot ser molt beneficiós per a les persones que tenen predisposició genètica a tenir Alzheimer. Així ho assenyala un estudi liderat pel Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), centre de recerca creat per la Fundació Pasqual Maragall.

L'estudi, publicat a la revista The American Journal of Clinical Nutrition, té com a autor principal Aleix Sala, especialista en nutrició i investigador del BBRC, i ha comptat també amb científics de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i d'altres centres.

Aleix Sala valora així la troballa:

"Als beneficis que ja sabíem que té el consum de peix blau en la salut cardiovascular, ara podem dir que també proporciona una resiliència cerebral més gran a la malaltia d'Alzheimer en les persones amb més risc genètic de desenvolupar-la."

En tot cas, els autors deixen clar que el benefici s'ha observat en les persones portadores del genotip que confereix un risc més alt de desenvolupar l'Alzheimer, l'APOE ε4/4, que amb aquesta dieta presenten una millor preservació en zones del cervell específicament afectades per la malaltia.


Una substància essencial per al cervell

Els omega-3 són una família d'àcids grassos presents en determinats aliments, tant d'origen animal com vegetal. El que s'ha analitzat en aquest estudi és l'àcid docosahexaenoic, o DHA, que es troba principalment en el peix blau, com la tonyina, la sardina, el salmó i el seitó.

El DHA és molt abundant en el cervell i clau per a la funció cognitiva. S'ha demostrat que les persones amb Alzheimer en tenen una quantitat menor en el cervell.

Com que els humans sintetitzen aquest àcid de forma molt poc eficient, cal adquirir-lo amb el consum de peix blau. Els àcids omega-3 que obtenim de vegetals com les nous i la soja són d'un altre tipus.

La recerca s'ha fet amb 340 participants d'entre 45 i 75 anys, sense alteracions cognitives i provinents de l'Estudi Alfa del BBRC. Aquestes persones van passar proves clíniques, de cognició i de neuroimatge i van respondre qüestionaris sobre hàbits de vida.

Un dels qüestionaris preguntava pel consum de 166 aliments i això ha permès quantificar la ingesta regular de DHA. Els investigadors van buscar associacions entre el consum de DHA declarat pels participants i el rendiment cognitiu, la presència de microhemorràgies cerebrals i el gruix de l'escorça a regions cerebrals que s'atrofien en l'Alzheimer.

També es va tenir en compte el genotip APOE de cada persona. Aquest gen el té tothom, però com que s'hereta un al·lel –una forma diferent- del pare i un de la mare, es tracta d'una combinació d'Ɛ2, Ɛ3 i Ɛ4. Els individus amb dos al·lels Ɛ4 són els que presenten un risc més elevat de desenvolupar l'Alzheimer.

En l'estudi hi havia 122 persones que tenien aquest al·lel, 157 en tenien un i només 61 els tenien tots dos.

Els investigadors no van observar cap relació entre el consum de DHA i el rendiment en les proves cognitives, però sí que van constatar els beneficis en l'escorça cerebral i un menor nombre de microhemorràgies. Així ho valora el doctor Juan Domingo Gispert, cap del grup de Neuroimatge del BBRC:

"Els resultats d'aquest estudi van en la línia d'altres que mostren que les persones amb un risc genètic més alt de desenvolupar l'Alzheimer són precisament les que més es beneficien d'un estil de vida saludable, en aquest cas, pel que fa a la dieta."

 

Actualment no es fan proves genètiques

Actualment, no es fan proves rutinàries per conèixer la predisposició genètica de cada persona a desenvolupar la malaltia d'Alzheimer. D'una banda, perquè hi ha múltiples factors de risc que contribueixen al seu desenvolupament i, en cap cas, ser portador d'aquest genotip determina que es tingui la malaltia en un futur.

D'altra banda, identificar el genotip no implicaria cap avantatge sinó potser més angoixa, perquè encara no es disposa de cap tractament disponible per frenar ni prevenir l'Alzheimer.

Per això, el doctor Sala dona aquest consell general:

"Si bé les nostres troballes entre peix blau i la malaltia d'Alzheimer afecten només una part de la població, hem de seguir recomanant el consum regular (de dues racions per setmana) de salmó, sardines o anxoves, entre d'altres, ja que aporta beneficis cardiovasculars a tothom."

I afegeix que l'estudi també "obre la possibilitat de millorar el disseny d'intervencions dietètiques amb suplementació de DHA, centrant-nos sobretot en les persones amb més risc de desenvolupar l'Alzheimer", si bé per això caldran més investigacions.

El següent pas dels investigadors del BBRC serà analitzar marcadors biològics del consum de fins a 20 tipus d'àcids grassos en una major població de participants de l'Estudi Alfa.

També estudiaran la seva possible relació amb altres biomarcadors de la malaltia d'Alzheimer detectats a la sang, en el líquid cefalorraquidi i a través de diversos traçadors amb tomografia d'emissió de positrons (PET).

 

ARXIVAT A:
AlzheimerRecerca científicaAlimentació
Anar al contingut