La dieta de les embarassades ha de ser més mediterrània i tenir menys carn i més peix (Pixabay)
La dieta de les embarassades ha de ser més mediterrània i tenir menys carn i més peix (Pixabay)

Menjar més peix i menys carn en l'embaràs redueix el risc de TDAH, segons un estudi

Conclou que si l'omega-6 i l'omega-3 no està equilibrat en la gestació hi ha més risc desenvolupar símptomes de dèficit d'atenció i hiperactivitat 7 anys després  

Actualitzat

Un estudi aporta noves evidències de la importància de la dieta durant l'embaràs. Un estudi dels investigadors de l'Institut de Salut ISGlobal relaciona els dèficits d'omega-3 durant l'embaràs amb el trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat, el TDAH.

L'estudi recomana a les mares menjar més peix durant l'embaràs perquè adverteix que si la diferència entre l'omega-3 i l'omega-6 és molt gran, augmenta el risc de desenvolupar símptomes de dèficit d'atenció i hiperactivitat en els infants.

 

L'estudi conclou que durant l'embaràs les mares han equilibrar la ingesta d'omega-3 i d'omega-6 (Pixabay)

 

Menys omega-6 i més omega-3

Per fer l'estudi, que s'ha publicat aquest dijous a The Journal of Pediatrics, els investigadors d'ISGLOBAL han estudiat els nivells d'omega-6 i omega-3 en el cordó umbilical de 600 infants als quals s'ha fet seguiment fins als 7 anys.

El doctor Jordi Julve, un dels investigadors de l'estudi de l'ISGlobal


Aquests científics han comprovat que si aquests àcids grassos no estan equilibrats en la dieta de l'embarassada i els nivells d'omega-6 superen els d'omega-3, és un 13% més probable que l'infant desenvolupi símptomes del trastorn de dèficit d'atenció i hiperactivitat, TDAH, 7 anys després.  

I la conclusió de l'estudi, segons explica Jordi Júlvez, membre de l'equip d'investigadors, és que en la majoria dels casos cal reduir el consum d'omega-6 i augmentar el d'omega-3.

 

"Se n'ha de reduir un i apujar l'altre. No val només apujar-ne un i deixar l'altre alt, sinó que hem de tornar a 'mediterranitzar' la dieta, perquè ens estem occidentalitzant massa, en el sentit americà de la paraula."

L'omega-6 i l'omega-3 són àcids grassos que tenen un paper crucial en la funció i la formació del sistema nerviós central, sobretot durant les últimes fases de la gestació.

 

 

Què cal menjar? Dieta mediterrània

I s'ha de fer a través de la dieta perquè hi ha estudis que suggereixen que els complements en pastilles no s'absorbeixen igual. Han vist que aquí es menja de mitjana 4 vegades més omega-6 que no pas omega-3, i l'ideal seria disminuir aquesta diferència a la meitat.

"L'omega-6 també és necessari perquè tots els nutrients són necessaris, però en excés té efectes proinflamatoris, i el sistema nerviós central és molt sensible també als efectes inflamatoris."

Els aliments rics en omega-3 són el peix blau, llavors com la xia o el lli, les pipes de carabassa, les nous i les algues.

Pel que fa a l'omega 6, en porten aliments com la carn, els ous i els olis vegetals com el de gira-sol, blat de moro o soja.

Aquest estudi és una evidència més de la importància de la dieta materna durant l'embaràs, però també una confirmació més que cal recuperar la dieta mediterrània tradicional.

ARXIVAT A:
SalutCiènciaTDAH
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut