Méndez de Vigo culpa el procés de l'incompliment de la sentència de Sixena

El ministre no fa cas de la petició d'Àngel Ros de fer una reunió amb el Patronat del Museu de Lleida abans de fer cap trasllat

Actualitzat

El ministre de Cultura ha fet cas omís a la petició d'Àngel Ros. L'alcalde de Lleida va demanar ahir convocar el patronat del museu abans que es traslladin les peces cap a Sixena. Méndez de Vigo ha insistit aquest dimecres que les sentències judicials s'han de respectar i ha culpat el procés que no s'hagin complert abans.

"Jo soc una persona absolutament prudent, però també soc complidor amb les sentències judicials i crec que a Espanya i també a Catalunya si s'haguessin complert les sentències judicials, si s'haguessin complert les sentències del TC, els hauria anat millor a tots els catalans i el risc de la reputació que ha perdut Catalunya amb el procés secessionista l'hauria evitat. Per tant, s'han de complir sempre les sentències judicials, ens agradin o no."

 


Des del Museu de Lleida, el seu director, Josep Giralt, afirma que el trasllat no és automàtic i que el ministre haurà de fer front a la normativa catalana, que impedeix fragmentar una col·lecció com la de Sixena, inventariada des del 1999.

"La col·lecció d'art del Museu de Lleida està declarada com a unitat i per tant la llei de patrimoni cultural catalana i l'espanyola la protegeixen. Si ell vol tornar aquestes peces, s'ha de tornar a obrir un expedient administratiu per descatalogar aquestes 44 peces, i això no es fa d'avui per abans-d'ahir."

"Quan decidim traslladar-les decidim també a on traslladem i que sobretot aquest lloc tingui les mateixes mesures de conservació preventiva que el Museu de Lleida ara mateix."

 

 

Sobre el que és més idoni per a les peces, el catedràtic d'art antic i medieval de la Universitat de Lleida (UdLl) s'ha mostrat contrari a fer un trasllat abans que hi hagi una sentència ferma i s'acabi el procés de litigi.

"Ho trobo tot un desgavell. S'hauria d'esperar la sentència i que acabi el procés de litigi. Fer una interlocutòria afegida abans que acabi tampoc s'entén, sobretot en temes de patrimoni."

 

En una entrevista a "Els matins de TV3, ha alertat que si des de l'Aragó es cataloguen les peces suposarà un nou problema afegit perquè estarien catalogades en dos llocs.

Segons Fité, una tesi doctoral "cum laude" de la UdLl descriu, recull tota la documentació que demostra la total legalitat de la compra i cessió de les peces de Sixena que són al Museu de Lleida.

Des de l'Aragó es mostren molt satisfets amb la decisió del ministre. Mayte Pérez, la consellera de Cultura del govern d'Aragó, demana que la sentència s'executi ràpidament, ja que -asseguren- estan tips de falses promeses.

"Creiem en la voluntat del ministeri però necessitem informació més concreta. Volem aquesta ànsia que els aragonesos ja tenim perquè ens ho tornin ja. Perquè ja no ens creiem tantes falses promeses."

 

 

L'advocat del poble de Vilanova de Sixena, Jorge Español, considera que aplicar aquesta sentència és una fita i un orgull.

"Aquesta fita jurídica que ha estat molt important i molt difícil i el que hem aconseguit és un motiu d'orgull de tots els aragonesos i de tots els espanyols."

La sentència que ordena el trasllat de les obres de Sixena del Museu de Lleida a l'Aragó es va dictar fa dos anys. El ministre Íñigo Méndez de Vigo, en aplicació del l'article 155, va prohibir presentar un nou recurs a la sentència del jutjat d'Osca que ordenava el trasllat. i va ordenar el compliment de la sentència.

 

Notícia relacionada: Prohibeixen a TV3 i Catalunya Ràdio dir "consellers empresonats" o "president Puigdemont"

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut