"Memòries d'una pandèmia": els museus busquen material per documentar el confinament

Una vintena de museus recopilen documents, fotos, vídeos o objectes que explicaran el pas de la Covid-19 al nostre país

Jofre FontActualitzat

El món està vivint una situació històrica a causa de la Covid-19. I els museus de Catalunya estan treballant en aquests moments per recollir testimonis i material relacionats amb el pas de la pandèmia per al nostre país. Es tracta del projecte "Memòries d'una pandèmia".

Mentre els museus encara no obren, diversos equipaments pretenen que se'ls faci arribar materials que puguin explicar l'experiència del confinament per coronavirus als seus visitants del futur. Ho explica Xavier Fornós, director del Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, a Vilafranca del Penedès:

"Aquest és un moment oportú perquè tots construïm aquest patrimoni, perquè tots construïm aquesta memòria."

 

Memòries d'una pandèmia
Mascaretes a les estàtues i als maniquins


Des d'il·lustracions satíriques fins a proves de la tragèdia busquen aquests 22 museus de tot el territori. Poden ser vídeos de la impressió 3D de material sanitari al Montseny, testimonis de pescadors de Palamós en plena pandèmia, emmascaraments de monuments i maniquins a les Valls d'Àneu o el veïnatge musical des de balcons gironins. Tot el que es lliuri, diu Xavier Fornós, s'ha d'acompanyar amb un relat que ho situï dins del context.

"Aquests objectes són la il·lustració d'una vivència i ha de quedar ben plasmada en aquesta documentació complementària a aquest objecte o a aquestes imatges."

 

Memòries d'una pandèmia
Els museus han començat una campanya de recollida de testimonis d'un fet històric


Les microhistòries quotidianes d'un estat d'alarma

Carme Bergés, directora del Museu Comarcal de Cervera, subratlla que les petites històries també tenen cabuda en aquest projecte.

"Objectes que ens expliquin des de baix, amb aquestes històries o microhistòries quotidianes i domèstiques, com la gent ha pogut suportar millor tot aquest temps de confinament."

 

 

Memòries d'una pandèmia
Desinfecció en un geriàtric


Entre el que vol recopilar el Museu Comarcal de Cervera hi ha el que s'ha viscut durant tota aquesta crisi a la residència de gent gran Mare Janer, a través de fotografies.

"Per entendre com una residència, que és una casa per cuidar la gent gran, s'havia convertit, gairebé de la nit al dia, en un centre sanitari."


Aquesta iniciativa es coordina amb la que també han engegat els arxius comarcals, el projecte Arxivem la Covid-19, que també busca la recollida de documents sobre el que, sens dubte, és un moment històric.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus MuseusSalut
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut