220.000 persones van morir durant el terratrèmol del 2010 (Reuters)
Londres

Membres d'Oxfam haurien organitzat orgies amb prostitutes durant el terratrèmol d'Haití

Una investigació del diari "The Times" assegura que l'ONG en tenia constància i ho hauria tapat

RedaccióActualitzat

Membres d'alt rang d'Oxfam haurien organitzat festes amb prostitutes durant la missió pel terratrèmol d'Haití del 2010, que va deixar 220.000 morts, 300.000 ferits i 1,5 milions de persones sense casa. Així ho revela una investigació que publica aquest divendres "The Times", en què s'assegura que l'ONG en tenia constància i ho hauria tapat.

Segons el diari, Oxfam hauria permès que tres membres de l'organització dimitissin i quatre van ser acomiadats després d'una investigació interna per "conductes inapropiades". Un dels que hauria dimitit sense cap mesura disciplinària va ser el director d'Oxfam a Haití, Roland van Hauwermeiren.

Tot i que Van Hauwermeiren va admetre la contractació de prostitutes a la casa que Oxfam li pagava, el director general de caritat de l'època, li hauria ofert segons la investigació "una sortida gradual i digna", davant les "implicacions potencialment greus" que els fets podrien tenir per la reputació de l'ONG.

L'ONG ho va investigar

Segons "The Times", en l'informe confidencial de l'organització fet el 2011, s'admetia que hi havia hagut una "cultura d'impunitat" entre membres del personal d'Haití. El mateix informe advertia que algunes de les prostitutes contractades podien ser menors, però aquest punt no es va arribar a confirmar mai, segons ha especificat Oxfam al diari.

 

 

Una de les fonts del mitjà defineix les festes com a "orgies dignes de Calígula", on les noies duien samarretes de l'organització.

"Les noies duien samarretes d'Oxfam, corrien mig despullades, eren com orgies de Calígula".

 

Segons "The Times", Oxfam no ho va comunicar mai a les autoritats haitianes perquè era "altament improbable que prenguessin cap tipus d'acció".

Un portaveu de l'organització va assegurar aquest dijous que "es prenen molt seriosament qualsevol acusació de comportament inapropiat". També diuen que tan bon punt van tenir indicis dels fets van obrir una investigació i que els membres van ser suspesos. A l'Agència France Press, el portaveu ha negat un intent "d'ocultar" els fets per preservar la reputació de l'ONG.

Sobre la dimissió del director d'Haití han dit: "El director local va assumir la plena responsabilitat pels esdeveniments que es van produir sota el seu lideratge, i se li va permetre renunciar perquè havia donat suport i cooperat en la investigació sense reserva.

En una piulada aquest divendres qualifiquen els fets com a "inacceptables" i es mostren "profundament consternats".

Contractar prostitutes és il·legal a Haití i va en contra del codi de conducta de l'ONG internacional, que rep més de 300 milions d'euros anuals de fons del govern britànic.

ARXIVAT A:
PobresaAssetjament sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut