L'ofensiva l'ha iniciat la coalició de dretes governant, liderada per la ultradretana Giorgia Meloni

Meloni posa traves a les parelles homosexuals per inscriure els fills a Itàlia

El Senat ha rebutjat el Certificat Europeu de Paternitat i el govern ha prohibit a l'Ajuntament de Milà que inscrigui com a fills els infants de parelles homosexuals nascuts a l'estranger

Redacció / AgènciesActualitzat

Milers de persones han sortit al carrer aquest dissabte a Milà en rebuig a l'ofensiva que l'extrema dreta italiana de Giorgia Meloni ha posat en marxa per tal d'evitar que els fills de parelles homosexuals nascuts a l'estranger es puguin inscriure com a fills a Itàlia, amb la mirada posada especialment en els casos de gestació subrogada.

Aquest dijous, el govern de Meloni va comunicar a l'alcalde de la ciutat, Giuseppe Sala, que ha d'interrompre la inscripció com a fills de parelles del mateix sexe als nens nascuts a l'estranger.

El juliol de 2022, Sala va començar a autoritzar la inscripció dels fills de les parelles homosexuals en considerar que hi havia un buit legal. Són prop de 300 les famílies que havien pogut inscriure els seus fills com a propis i, no només adoptats, al registre civil.

A més de l'ordre governamental per parar els peus a l'Ajuntament de Milà, el Senat italià també ha rebutjat aquesta setmana el Certificat Europeu de Paternitat proposat per la Comissió Europea perquè tots els països de la UE reconeguin automàticament la paternitat establerta i legal en un altre estat membre, incloses la de famílies LGTBIQ+.

Amb onze vots en contra i set a favor, la proposta de Brussel·les ha estat rebutjada per la Comissió de Polítiques Europees, que ho traslladarà al Consell Europeu.

El rebuig l'ha impulsat la coalició de dretes governant, liderada per la ultradretana Giorgia Meloni (Germans d'Itàlia), mentre que totes les formacions de l'oposició han votat a favor de la proposta de la UE.


La gestació subrogada, en el punt de mira

La resolució del Senat italià considera que aprovar el certificat "suposaria una invasió del dret europeu sobre el nacional". A més, els senadors dels partits de govern consideren que podria ser un problema en el cas de la gestació subrogada, legal en alguns països de la UE i prohibida a Itàlia.

Per contra, l'oposició liderada pels socialdemòcrates del Partit Demòcrata apunta que aquest rebuig suposa un obstacle per als drets dels menors, especialment de parelles del mateix sexe.

"El dictamen de la majoria situa Itàlia al costat de Polònia i Hongria en restringir el perímetre de drets. Aquest reglament proposat per la Unió Europea no afectava gens les lleis i reglaments italians", ha indicat la portaveu del PD al Senat, Simona Malpezzi.

Segons Malpezzi, la proposta només garanteix que "els nens amb estatut de menors en un determinat país de la UE puguin tenir el mateix estatut que els nens del país europeu al qual es traslladen amb els seus pares, anteposant sempre el dret prioritari dels menors".

La reproducció assistida, només per a parelles heterosexuals

En el cas concret de Milà, en què el govern central ja ha ordenat que s'aturin les inscripcions, l'alcalde ha explicat que l'ordre prové del Ministeri de l'Interior, d'acord amb una llei del 2004 sobre la procreació mèdicament assistida, que està permesa només a parelles formades per persones de diferent sexe.

El Ministeri també fa referència a la darrera sentència del Suprem que va dictaminar que els nens nascuts a l'estranger per gestació subrogada "han de ser reconeguts a Itàlia com a fills dels dos pares per adopció en casos particulars, que requereix l'aprovació d'un jutge, i no per transcripció al registre civil".

L'alcalde de Milà, en la Pride a la ciutat del 2021 (Europa Press)

La circular de la delegació del govern explica que només "el progenitor que tingui vincle biològic amb el nascut" es pot esmentar a l'acta de naixement i no es permet la "transcripció d'actes de naixement emeses a l'estranger", segons els mitjans.

Per l'alcalde, la llei s'hauria de canviar perquè permeti "com passa a altres països europeus com Espanya i Dinamarca, la inscripció del fill d'una parella del mateix sexe".

Giuseppe Sala s'ha posat al costat dels pares de Milà que volien acollir-se a aquesta opció i ha denunciat que la decisió del govern de Meloni és un "clar pas enrere des del punt de vista polític i social".

ARXIVAT A:
LGTBIQ+MenorsItàliaInfància Girogia Meloni
Anar al contingut