Dos operaris s'emporten amb camió l'estàtua del dictador Francisco Franco (Reuters / Jesús Blasco de Avellaneda)
Dos operaris s'emporten amb camió l'estàtua del dictador Francisco Franco (Reuters / Jesús Blasco de Avellaneda)

Melilla retira l'última estàtua de Franco que quedava dreta a Espanya

L'endemà que ho aprovés el ple de la ciutat autònoma, l'estàtua del dictador s'ha tret de la via pública, coincidint amb els 40 anys del 23F

Actualitzat

La ciutat autònoma de Melilla ha retirat aquest dimarts l'estàtua de Franco que hi havia als peus de la Muralla Florentina, l'última que quedava a la via pública a Espanya.

La retirada de l'estàtua ha arribat l'endemà que el ple municipal ho aprovés, amb els vots de PSOE, CPM, Cs i un regidor no adscrit que havia estat escollit en la llista de Vox. El PP es va abstenir i l'únic regidor de Vox hi va votar en contra.

Per sorpresa, aquest dimarts, un important dispositiu d'operaris i forces de seguretat a l'entrada del port donava pistes del començament de les tasques per treure l'estàtua de la via pública.

El president de la ciutat autònoma, Eduardo de Castro, ho ha anunciat a primera hora de la tarda i ha remarcat que la retirada ha coincidit amb el 40è aniversari de l'intent de cop d'estat del 23F:

 

 

Més d'una hora de treballs de demolició

Les tasques de demolició de la base de formigó sobre la qual hi havia l'estàtua del dictador amb el vestit de la Legió, amb un bastó en una mà i uns prismàtics a l'altra, han durat més d'una hora.

Els treballs de les grues han generat la presència de curiosos, tot i que el procés ha transcorregut amb normalitat i sense incidents. A partir d'ara, l'estàtua es guardarà en un magatzem municipal.

 

La grua s'emporta l'estàtua de Franco de Melilla
La grua s'emporta l'estàtua de Franco de Melilla (EFE / Jesús Blasco de Avellaneda)

 

A la via pública des del 1978

Un ple de la corporació municipal l'any 1975, després de la mort del dictador, va decidir la col·locació de l'estàtua de Franco i es va instal·lar a la via pública, a la Cuesta de la Florentina, l'any 1978.

L'estàtua tenia diverses plaques, la principal de les quals que deia "Melilla al comandant de La Legió Francisco Franco Bahamonde 1921-1977".

Els partits del govern de la ciutat autònoma (PSOE, CPM i Cs) han qualificat la jornada de "dia històric", mentre que PP i Vox creuen que la retirada de l'estàtua és "una cortina de fum" per amagar "els problemes que realment preocupen els ciutadans de Melilla, com la crisi de la Covid i la crisi econòmica".

 

L'estàtua de Franco, retirada dels peus de la Muralla Florentina
L'estàtua de Franco, retirada dels peus de la Muralla Florentina (EFE / Jesús Blasco de Avellaneda)

 

ARXIVAT A:
FranquismeMemòria històrica
Anar al contingut