Melero creu que Forn "ja hauria de començar a sortir" de la presó: "Estan trigant"

L'advocat de l'exconseller d'Interior creu que si no se li aplica la llei penitenciària com a Urdangarin serà "discriminatori"

RedaccióActualitzat

L'advocat de Joaquim Forn al judici del procés, Xavier Melero, considera que el seu representat ja hauria de sortir de la presó.

Entrevistat per Lídia Heredia al programa de TV3 "Els matins", Melero ha suggerit que sospita que hi ha motius polítics per endarrerir l'aplicació automàtica de la llei penitenciària:

Xavier Melero: "Joaquim Forn podria començar a sortir molt aviat, el que passa és que és delicat, perquè molta gent, sobretot a la resta de l'estat, ho consideraria una provocació, potser. I aquí tornem... Jo estic dins del sistema, jo el compro sencer: la Constitució, la llei penitenciària... Amb la llei penitenciària a la mà ja hauria de començar a sortir".

Lídia Heredia: "Ara mateix?"

Xavier Melero: "Ara mateix. Ja estan trigant".

Com amb Urdangarin

L'advocat ha posat com a exemple el cas del cunyat del rei Felip VI, Iñaki Urdangarin, i ha dit que si no passa el mateix amb Forn i els altres condemnats, serà "discriminatori":

"Primer, abans de recórrer, és que l'administració actuï d'ofici i apliqui la legalitat. Hi havia gent que s'escandalitzava quan l'Iñaki Urdangarin començava a sortir. No, el senyor Urdangarin tenia tot el dret del món a començar a sortir. Va ser un escàndol el primer dia, el segon i el tercer ja no, i el senyor Urdangarin surt cada dia i es va normalitzant aquest reintegrament a la vida en llibertat. Això ha de passar exactament igual, i si no és així serà discriminatori".

Elogi a l'informe d'Amnistia: "Clavat"

L'advocat, que ha escrit un llibre titulat "L'encàrrec" sobre la seva experiència en el judici del procés, ha reiterat que el judici va ser "just", però no la sentència:

"La sentència la vaig rebre amb la tristor pròpia de qui creu que ha posat els recursos perquè hi hagi una conclusió diferent. He dit que el judici va ser just, en el sentit que va permetre practicar tota la prova necessària per arribar a una conclusió. Malgrat això, la conclusió no va ser la que es deduïa de la prova".

A una pregunta per la seva opinió sobre l'informe de la sentència d'Amnistia Internacional, que denuncia que "criminalitza protestes legítimes", Melero ha dit que hi està completament d'acord:

Xavier Melero: "Clavat, clavat. Quan vaig veure l'informe vaig dir: 'Caram, per una vegada hi ha algú que està d'acord amb mi'. No hem vist un judici polític, hem vist un judici penal, el que sembla evident és que darrere d'aquest judici penal hi havia consideracions polítiques que han afectat els actors que havien de prendre la decisió".

Lídia Heredia: "Han afectat el contingut de la sentència?"

Xavier Melero: "Crec que sí.  Em costa dir-ho, però finalment, i em costa molt entendre-ho, finalment alguna consideració política ha format part de la decisió".


Una sentència "ridícula"

Melero s'ha declarat decebut per la sentència, però diu que a Madrid també hi ha molta gent que ho està, però en sentit contrari:

"Li haig de dir que vaig sovint per Madrid i parlo amb companys, i amb fiscals i amb periodistes, i el missatge que em donen és 'Lo bien que os ha ido, con la que os podía haber caído', o sigui que encara hi ha algú que pensa que efectivament el judici va servir per a alguna cosa. Hi ha molta gent indignada fora de Catalunya pensant que la sentència és ridícula, ridícula per baixes condemnes".


Els Mossos i el risc de violència de l'1-O

Melero s'ha mostrat molest amb la línia de defensa del major Trapero i els altres excaps dels Mossos, centrada, ha dit, a "marcar distàncies amb els polítics":

Xavier Melero: "Amb els Mossos hi havia una línia de defensa comuna en molts aspectes, però penso que en un moment determinat ells, sobretot la prefectura, van decidir que la seva salvació, el seu futur, depenia de marcar distàncies amb els polítics i això va fer que portessin una versió molt consensuada entre tots els comissaris, monolítica, que posava l'accent sobre aspectes molt discutibles del que va passar allà".

Lídia Heredia: "Com quins?"

Xavier Melero: "L'advertiment de violència que prèviament ells deien... Això era un fet nou, que no se sabia contemporàniament, durant el mes de setembre del 2017. Això va aparèixer en una declaració del Trapero durant la instrucció a l'Audiència Nacional i al judici es va posar de manifest amb tota la seva rotunditat per part dels comissaris: que ells havien advertit d'un elevat risc d'incidència de violència. La tasca de la defensa va ser posar de manifest que no sols això no era així, sinó que ells mateixos, dies després del referèndum, el 13 d'octubre, van fer un comunicat dient el contrari".

Melero ha afegit que després del judici ha intentat parlar amb els comissaris que formaven la prefectura la tardor del 2017, però que no ho ha aconseguit.

També ha insistit que tant ell com Joaquim Forn estan desconcertats pel que ha passat amb aquests comissaris:

"No ho entenia, no ho entenia, de fet encara no ho entén, ni ell ni jo".

"L'espectacle de la petulància" de Soraya Sáenz de Santamaría

L'advocat ha detallat alguns fets relacionats amb el judici, com el seu interrogatori a l'exvicepresidenta de Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría:

"La veritat és que no tenia intenció, no era testimoni meu, però és que era un espectacle insuportable, l'espectacle de la petulància és molt molest, i bé, si et saps el cas pots interrogar tothom, jo me'l sabia, ella no".


"Van portar les apostes massa lluny"

Pel que fa al conflicte polític català en general, i en concret al que va passar el 2017, l'advocat considera que va ser un repte comú entre "2 grups de polítics":

"Crec que era una partida entre 2 grups de polítics, a l'estat i a Catalunya, que van portar les apostes massa lluny i que va arribar un moment que a ningú no li valia la pena llançar les cartes i aixecar-se de la taula".

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut