Melcior Comes, Sergi Pàmies i Íngrid Guardiola, Premis Serra d'Or 2019
Foto de família dels premiats (ACN)

Melcior Comes, Sergi Pàmies i Íngrid Guardiola, Premis Serra d'Or 2019

La revista editada per l'Abadia de Montserrat ha atorgat aquest dimecres els seus guardons anuals en literatura, teatre i recerca

Quim BalaguerActualitzat

Melcior Comes, Sergi Pàmies, Íngrid Guardiola... Són alguns dels guanyadors dels Premis Crítica Serra d'Or, que ha entregat aquest dimecres la revista editada per l'Abadia de Montserrat.

Comes s'ha endut el guardó de novel·la 2019 per la seva obra "Sobre la terra impura"; Pàmies, el de narrativa, per "L'art de portar gavardina", i Guardiola, el d'assaig, per "L'ull i la navalla".

Entre els premiats també hi ha noms com els de Sebastià Alzamora i Agustí Pons -aquest, per la biografia de Maria Aurèlia Capmany. I a l'apartat d'infantil i juvenil, Àlex Nogués, Núria Parera i Aina Bestard.

A banda, s'ha premiat l'espectacle teatral "Siempre a la verita tuya", dirigida per Manuel Veiga, que va morir el mes de gener passat. L'ajudant de direcció Mercè Cervera i la mare de Veiga han recollit el premi, en el moment més emotiu de l'acte.

El mallorquí Sebastià Alzamora ha estat reconegut en la categoria de poesia per "La netedat", una obra que parla de pecat, culpa i redempció, uns temes, ha dit Alzamora, que porten a un altre: el de la responsabilitat. I en una al·lusió implícita als escàndols de l'Església, ha demanat que tothom es faci responsable dels seus actes:

 

"La responsabilitat sí que em sembla important, perquè tots els homes i totes les dones ve un dia que hem d'assumir la nostra. També, per cert, els homes de fe. Sobretot, potser, els homes de fe."

 

Sergi Pàmies ha recollit la seva segona Serreta d'Or. L'escriptor s'ha reivindicat com un prematur lector de la revista "Serra d'Or", que arribava a casa quan era petit i vivien amb la seva família a l'exili.

 

 

Íngrid Guardiola ha volgut destacar el paper de les editorials petites:

"Els premis sempre estan bé però encara està més bé, sobretot, el reconeixement invisible de les editorials petites com Arcàdia. Jo en el meu cas estic molt contenta per tota la feinada que fa Arcàdia donant veu a gent jove i confiant en l'assaig i la reflexió com una eina de mobilització social."

 

Reivindicació cultural catalana


En l'acte d'entrega dels premis, el director de la revista "Serra d'Or", Josep Massot, ha expressat la seva preocupació per la situació política del país, amb "exiliats i presos polítics i una repressió injustificada", i la dificultat per seguir lluitant per la cultura catalana:

"Menyspreada en temps de la dictadura franquista i perseguida avui per alguns partits que presumeixen de democràcia i respecte a una Constitució arcaica."



El pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha afirmat que les dificultats "any rere any es van multiplicant":

"Les negres nuvolades que cobreixen la nostra cultura no s'han esvaït. Però no ens hem de descoratjar, la nostra societat té prou vigor per continuar endavant."

ARXIVAT A:
LiteraturaTeatreAbadia de Montserrat
Anar al contingut