Melcior Comes guanya el premi Crexells amb "Sobre la terra impura"
L'escriptor Melcior Comes, guanyador del 48è Premi Crexells (ACN)
Barcelona

Melcior Comes guanya el Premi Crexells amb "Sobre la terra impura"

El guardó, atorgat per l'Ateneu Barcelonès, recupera la "normalitat" un any després que se suspengués perquè els onze finalistes van retirar les seves novel·les

Actualitzat

L'escriptor mallorquí Melcior Comes ha guanyat aquest dimecres la 48a edició del Premi Crexells, el degà dels premis catalans, amb la novel·la "Sobre la terra impura", una obra realista, amb elements policíacs, sobre un misteri relacionat amb una família molt poderosa de Mallorca.

"Sobre la terra impura", el setè títol de Comes, narra la historia d'un periodista cultural mallorquí a Barcelona que ha d'escriure la biografia d'una actriu relacionada amb una poderosa família mallorquina, els Ventura, el net dels quals és, casualment, amic d'infantesa de l'escriptor. El passat fosc d'aquesta nissaga de sabaters mallorquins i el retrobament inesperat entre l'escriptor i el seu amic d'infantesa són el fil argumental del llibre.

Comes ha destacat que és la història d'una família, d'un secret i de la Transició espanyola a través d'uns crims que a ell l'han fascinat.

"Una família de sabaters d'Inca, que hi ha qui ha vist com els propietaris de Camper, perquè tenia l'ànsia de descriure la història econòmica del país, i, a més, en tots els premis Pulitzer hi apareix sempre una fàbrica."

"Sobre la terra impura" també ha obtingut el Premi Núvol I el Serra d'Or, i va ser finalista del Premi Òmnium de novel·la.

 

 

Influenciat per autors com Baltasar Porcel, Balzac, Philip Roth o Llorenç Villalonga, Comes ha mostrat la seva alegria pel guardó, especialment perquè, a partir d'ara, la seva novel·la forma part d'una llista que inclou obres que l'han marcat, com "Aloma", de Mercè Rodoreda, o "Els jugadors de whist", de Vicenç Pagès.

El Premi Crexells distingeix la novel·la més destacada en llengua catalana publicada l'any anterior a la concessió. Entre els guanyadors del guardó, que va deixar de lliurar-se entre els anys 1939 i 1981, hi ha autors com Pere Calders, Baltasar Porcel, Pere Gimferrer, Jesús Moncada, Carme Riera, Joan Francesc Mira, Jaume Cabré o Pep Coll.

 

 

 

El Crexells recupera la normalitat

El Premi Crexells torna en aquesta edició al format de jurat clàssic. Abans del lliurament, el president de l'Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas, ha demanat disculpes i ha lamentat "profundament" la polèmica suscitada l'any passat.

Casassas ha celebrat que el guardó reprengui la "normalitat" després que, fa un any, els onze finalistes van retirar les seves novel·les, descontents amb la incorporació d'obres per part d'un jurat d'experts. Finalment, l'Ateneu Barcelonès va decidir suspendre el guardó.

Davant d'això, es van canviar les bases del premi, dotat amb 6.000 euros i una obra de l'artista Alícia Viñas, i es va optar per nomenar un nou jurat.

ARXIVAT A:
Literatura
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut