El Prat de Llobregat

Melanoma: el perill d'anar acumulant moltes hores de sol

L'Hospital Clínic i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona comencen una campanya de detecció precoç del càncer de pell

RedaccióActualitzat

L'Hospital Clínic i tres-centes farmàcies de la demarcació de Barcelona han començat una campanya de prevenció del càncer de pell. Els ciutadans que vulguin podran fer-se un test per detectar el risc de tenir càncer a la pell a les farmàcies de la demarcació. El coordinador del grup melanoma de l'Hospital Clínic de Barcelona, Josep Malvehy, ha alertat de com cada vegada es detecten més casos.

"El càncer de pell segueix multiplicant-se cada any, les xifres són alarmats i tumors com el melanoma es tripliquen cada deu anys."

La campanya "Abans de deixar-t'hi la pell, consulta" l'ha posada en marxa el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i compta amb la col·laboració del Grup Melanoma de l'Hospital Clínic de Barcelona. La campanya ha començat aquest dimarts, coincidint amb el Dia Mundial del Melanoma i acabarà el 13 de juny amb el Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell.

Josep Malvehy ha explicat també que els melanomes no són immediats, sinó que es desenvolupen a llarg termini davant d'una exposició continuada durant anys al raig UV.

"El factor de protecció ideal és el 50 de gamma A o B contra els raigs ultraviolats, no obstant, si no s'aplica de manera adequada no protegeix la pell del sol."

Els melanomes acostumen a sortir als 30 anys si de petit o adolescent s'ha estat molt exposat a l'estiu al sol, i al voltant dels 65 anys en el cas d'haver treballat molts anys al camp o en la construcció, feines on s'està molts anys i moltes hores continuades exposat al sol.

♦ Un sistema basat en la intel·ligència artificial permet diagnosticar el càncer de pell

El cas de l'Alícia

 

 

L'Alícia Company és testimoni del mal que fa haver pres del sol en excés, com ella va fer de petita i d'adolescent.

"A l'època adolescent, vinga a embetumar-nos de cremes que encara incentivaven més la vermellor. Sempre era cremar la pell. Se n'anava el vermell i tornaven a quedar les pigues."

Aquestes cremades continuades li van desencadenar als 30 anys l'aparició d'un melanoma.

"Vaig detectar que tenia una piga a l'esquena que era anormalment fosca."

Després de combatre'l, i malgrat que des d'aleshores pren moltes mesures per evitar l'exposició solar, al setembre, el càncer se li va escampar.

"És com si hagués explotat. S'ha escampat per tot arreu. En tenia a l'estèrnum, a l'omòplat, als pulmons, als budells, a la pelvis, al fèmur i a tota la columna."

Josep Maria Piulats és l'oncòleg mèdic de l'Alícia i treballa a l'Institut Català d'Oncologia.

"Tot aquest temps que has tingut quan eres nen, que no t'has protegit, és el temps que realment compta. I tot el dany genètic que has fet en aquella etapa de la teva vida, el tindràs per sempre."

L'any passat, a Catalunya, a 860 persones se'ls va diagnosticar un melanoma, el tipus de càncer de pell més agressiu i que té l'índex de mortalitat més elevat, tot i que el temps de vida d'aquests pacients cada vegada s'allarga més.

El 70% dels melanomes es curen amb una cirurgia, i en el cas de fer metàstasi, els nous tractaments han fet que els pacients passin d'una esperança de vida de vuit mesos a viure gairebé tres anys.

 

 

Els metges alerten del perill d'estar moltes hores exposat al sol encara que sigui amb crema solar i recomanen visitar el dermatòleg quan aparegui una taca a la pell, o un canvi en la forma o el color.

El melanoma és una taca que apareix a la pell, o bé que canvia la forma o el color, i pot provocar picor i molèsties.

♦ Dinamarca demana ajuda a Espanya en la prevenció del càncer de pell

Els metges recomanen fer servir fotoprotector solar, evitar les hores de màxima exposició solar, de 12 a 16 de la tarda, i no passar moltes hores sota el sol.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut