Luis Medina, aquest dilluns a Madrid (EFE)

Medina i Luceño declaren que les comissions milionàries de les mascaretes eren "normals"

El jutge retira el passaport als comissionistes i els fa presentar-se cada quinze dies, com han demanat les acusacions populars, però no la Fiscalia ni l'Ajuntament de Madrid

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Aquest dilluns al matí han declarat davant del jutge els dos comissionistes investigats per cobrar enormes comissions per la venda a l'Ajuntament de Madrid de material sanitari fa dos anys, que han considerat que van ser "normals".

Són Luis Medina i Alberto Luceño, que han declarat durant mitja hora i vint minuts respectivament, i s'han negat a contestar les preguntes de la Fiscalia i de les acusacions populars.


Sense passaport i compareixença quinzenal

Ja a primera hora de la tarda, el jutge Adolfo Carretero ha decidit retirar-los el passaport i obligar-los a presentar-se cada 15 dies al jutjat, tal com havien demanat aquestes acusacions.

Són les exercides pel PSOE, Podem i Més Madrid, mentre que la Fiscalia i l'Ajuntament de Madrid, també personat com a acusació particular, no havien demanat mesures cautelars.


Comissions "normals"

En la declaració, tots dos han considerat que les comissions que van cobrar eren "normals" en aquest tipus d'operacions, tal com ja havien assegurat davant de la Fiscalia fa mesos.

Llavors Medina va declarar el següent:

"Jo del total, si ho sumes, entre el que s'emporta ell i el que m'emporto jo, m'enduc menys d'un 10% de comissió, que està dins del que és normal."

També va admetre que s'havia limitat a fer de facilitador, i ara també que va iniciar les gestions trucant a Carlos Martínez-Almeida, cosí de l'alcalde José Luis Martínez-Almeida.


Sorpresa per al jutge

Luceño, que ha portat al jutjat per afegir a la fiança dos rellotges de luxe que es va comprar amb les comissions, ha admès que aquest va ser el primer negoci que feia amb l'empresa de Malàisia Leno.

També ha assegurat que San Chin Choon, l'empresari malaisi, declararà durant la instrucció, cosa que ha estranyat al jutge, que ha dit que aquest s'ha negat a col·laborar en aquest cas.

Luis Medina, aquest dilluns a Madrid (EFE)

Expectació mediàtica

Medina ha arribat al jutjat en taxi, i ha hagut de creuar un núvol de periodistes que l'esperaven, i a dins s'ha saludat un moment amb Luceño, però han esperat a entrar a la sala asseguts en bancs separats.

En la declaració davant de la Fiscalia, Medina va dir en el seu moment que Luceño no li agafava el telèfon i es negava a parlar amb ell des de l'agost del 2020.

Tots dos estan acusats dels delictes d'estafa, blanqueig i falsedat documental, i Medina a més d'alçament de béns, després que fes desaparèixer 400.000 euros dels seus comptes bancaris.


Fiança de 900.000 euros

La Fiscalia va denunciar els dos comissionistes el 7 d'abril, i el jutge va trigar només 24 hores a citar-los, i a ordenar l'embargament dels seus béns

Després que trobessin buit el seu compte corrent, dimecres de la setmana passada el jutge va fixar 900.000 euros de fiança per a Medina, fent cas de la petició de la fiscalia, i li va donar 3 dies per fer-la efectiva.

En cas contrari, la previsió és embargar-li béns per aquest import procedents de l'herència de la seva àvia, la duquessa de Medinaceli.


Comissions de més del 60%

L'operació objecte del cas es va fer el març del 2020, en ple inici de la pandèmia, i va costar a l'Ajuntament de Madrid uns 10 milions d'euros, més de la meitat dels quals es van quedar tots dos com a comissions.

Va ser per una compra de mascaretes i equips de protecció sanitària, Medina es va quedar un milió d'euros i Luceño 4,6, i tots dos no van trigar a gastar-se'ls.

Medina es va comprar un veler per més de 300.000 euros i va invertir 400.000 euros en bons, mentre que Luceño va comprar una casa, 12 cotxes de luxe per valor de més de 2 milions d'euros, a més de rellotges i estades en hotels.


Polèmica a l'Ajuntament

El cas ha aixecat una considerable onada d'indignació mediàtica, i moltes crítiques a l'Ajuntament de Madrid, que s'ha defensat afirmant que va ser una operació aprovada per tots els grups polítics amb representació.

Després que fa 3 setmanes es va fer públic el cas, Martínez-Almeida va anunciar que el consistori es presentaria com a part afectada, cosa que el jutge va acceptar, malgrat que Medina i Luceño s'hi van oposar.

 

Luis Medina i Alberto Luceño (Europa Press)
ARXIVAT A:
Corrupció
Anar al contingut