Viladamat

Medi Ambient confirma que l'incendi de Ventalló va ser intencionat i el de Capmany i Cistella, per burilles enceses

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha confirmat que l'incendi que va cremar un miler d'hectàrees a Ventalló va ser intencionat, i que els de Capmany i Cistella, que van calcinar unes 700 hectàrees, es van originar pel llançament de diverses burilles enceses. El conseller ha avançat que en la propera reunió del consell executiu del govern proposarà que les 2.000 hectàrees cremades en aquests incendis de l'Alt Empordà siguin declarades zones d'actuació urgent.

Actualitzat

"Hi ha hagut un intent real de provocar-lo i una intencionalitat criminal. Ens basem en diferents factors, com és l'hora, el lloc i l'escenari en què es va produir, i la intensitat de l'inici del foc", ha subratllat el conseller Baltasar, en referència a l'incendi de Ventalló, el més greu dels que ha patit Catalunya en els últims mesos.

I és que aquest incendi, ha afegit Baltasar, es va iniciar a la mitjanit, en una zona boscosa on no hi ha cap camí proper i on no s'ha trobat cap resta d'activitat agrícola o industrial, motiu pel qual no es planteja cap hipòtesi que no sigui que el foc va ser intencionat.

Pel que fa als focs de Capmany i Cistella, els investigadors han localitzat prop dels focus dels incendis diverses burilles, suposadament llançades enceses per conductors al marge de la carretera, que podrien haver originat les flames que aquest cap de setmana han arrasat més de 710 hectàrees de massa forestal en aquests dos municipis, principalment de pi blanc.

En el cas de Capmany, ha subratllat el conseller, s'han localitat prop de la N-II fins a sis burilles en menys de dos metres quadrats, de les quals dues haurien pogut ocasionar l'incendi.

Un altre incendi

Francesc Baltasar ha advertit que Catalunya continua vivint una situació de risc extrem d'incendi forestal, per les altes temperatures que es registren, la baixa humitat i la sequera, i que, en el cas de Girona, el fort vent de tramuntana que bufa des de fa dies està dificultant les tasques d'extinció.

Precisament, una trentena de dotacions dels Bombers de la Generalitat treballen en l'extinció d'un nou incendi que s'ha declarat aquest matí entre els municipis de Palau de Santa Eulàlia, a la comarca de l'Alt Empordà, i de Vilopriu, al Baix Empordà, molt a prop d'on es van originar els de Capmany, Cistella, Ventalló i Sant Climent Sescebes.

Fins a la zona s'han desplaçat una vintena de dotacions terrestres i nou mitjans aeris. El foc avança en direcció sud-est, cap al riu Fluvià, i els equips d'emergència treballen per evitar que el foc avanci, segons ha informat la Direcció General d'Emergències i Seguretat Civil.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut