Mazarrón, una de les primeres colonitzacions fenícies de la península Ibèrica (foto: Ajuntament de Mazarrón)
Mazarrón, una de les primeres colonitzacions fenícies de la península Ibèrica (foto: Ajuntament de Mazarrón)
Mazarrón

Mazarrón, Múrcia: una de les primeres colonitzacions fenícies de la península Ibèrica

La campanya d'aquest any ha tret a la llum l'existència d'un jaciment d'ocupació fenícia, mariner i mercantil, a l'entorn de Mazarrón que començaria a mitjans del segle VIII aC

RedaccióActualitzat

La cinquena campanya del projecte internacional d'arqueologia submarina "Mazarrón Fenici", que organitza la Universitat de Múrcia i finança l'Ajuntament de Mazarrón, a Múrcia, ha presentat els seus resultats amb una espectacular troballa. I ho ha fet en un jaciment subaquàtic de tan sols 3x3 metres a Isla de Adentro que ha aportat informació molt productiva.

La campanya d'aquest any ha tret a la llum l'existència d'un jaciment d'ocupació fenícia, mariner i mercantil, a l'entorn de Mazarrón.

Mazarrón, una de les primeres colonitzacions fenícies

En aquesta prospecció realitzada al nord d'Isla de Adentro s'han documentat, en excel·lent estat de conservació, una gran quantitat de restes d'àmfores, amb una cronologia que va des de mitjans del segle VIII aC. fins a principis del segle VI aC.

Juan Pinedo, arqueòleg:

"Aquesta nova troballa col·loca Mazarrón com una de les primeres colonitzacions fenícies a la península Ibèrica al costat de Cadis i Màlaga."

Fins al moment, quedava testificada la presència fenícia a Puerto de Mazarrón a partir de finals del s. VII aC. pel jaciment de la Punta de los Gavilanes i de dues embarcacions trobades a la platja de l'illa.

Però, ara, el descobriment de materials atribuïbles al segle VIII aC. situa al jaciment subaquàtic d'Isla de Adentro en una àmplia xarxa comercial que s'estenia des de l'estret de Gibraltar fins a Eivissa, ja en èpoques molt primerenques de colonització fenícia peninsular.

Situació estratègica dels fenicis a la zona

A l'espera d'un estudi en profunditat, tot apunta que l'Illa era el centre estratègic d'una xarxa d'influència política, econòmica i cultural sobre la població indígena de la zona.

Aquesta xarxa estava formada, també, pels actuals "cabezos" de la Reya, d'El Gavilán i d'El Castellar que, a causa del nivell del mar en aquell temps, eren illots apartats de la costa. Ara estan enganxats a terra ferma. Aquests assentaments pròxims a la costa, alhora, mantenien els fenicis protegits dels autòctons, els ibers, dels qual recelaven.

Juan Pinedo:

"Sabem que és un ancoratge perquè hem trobat llavors, ossos i dents d'animals, cargols de terra, lluernes i ceràmiques a mà realitzada pels indígenes."

Els primers indicis de la importància arqueològica de la zona es van donar en les anteriors campanyes de 2017 i 2018 quan es va trobar un penjoll d'or i uns ous d'estruç ricament decorats.

 

Barca fenícia. Campanyes anteriors "Mazarrón Fenici"

 

L'alcalde de Mazarrón, Gaspar Miras, ha mostrat la seva satisfacció pels resultats de "Mazarrón Fenici", ja que testifiquen "l'antiguitat de la nostra història, una història que tant els de Mazarrón com l'Ajuntament tenim la comesa de posar en valor, conservar-la, exposar-la i donar-la a conèixer perquè el municipi estigui a l'altura de llocs amb presència fenícia com Màlaga o Cadis".

Les barques fenícies de Mazarrón es van començar a excavar el 1993

Les restes de les barques fenícies de Mazarrón van ser descobertes l'any 1988 i es van sotmetre a un procés d'excavació, extracció, i restauració a partir de l'any 1993.

La barca Mazarrón I del s.VII aC. es va trobar a uns 50 metres de la costa i a 2,5 metres de profunditat. Estava cobert per una capa de posidònia oceànica morta que havia segellat hermèticament la barca, cosa que n'ha permès la conservació. Les restes són incompletes; va aparèixer només la quilla. Es van documentar més de 8.000 restes ceràmiques fenícies, principalment àmfores, cassoles, olles, plats, gots ... i altres elements.

 

Barca fenícia. Campanyes anteriors "Mazarrón Fenici"

 

La barca Mazarrón II va ser descoberta el 1998 i es tracta d'una peça més completa, des de la proa fins a la popa. Es conserva gairebé íntegra sota un sarcòfag protector metàl·lic al mateix lloc on va ser trobada. El sarcòfag es retira cada vegada que s'excaven les restes.

Els dos vaixells van ser trobats a la platja de Mazarrón gràcies a la construcció d'un port nàutic que va canviar els corrents marins de la platja i va deixar al descobert les estructures de fusta del primer dels dos vaixells, el Mazarrón I.

 

Excavant una barca fenícia. Campanyes anteriors "Mazarrón Fenici"

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut