El líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, a la sessió d'aquest dilluns a la Cambra dels Comuns
El líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, a la sessió d'aquest dilluns a la Cambra dels Comuns
Londres

Corbyn presentarà una moció de censura contra May per la seva gestió del Brexit

La primera ministra anuncia que l'acord sobre la sortida de la UE es votarà la setmana del 14 de gener

RedaccióActualitzat

El líder del Partit Laborista britànic, Jeremy Corbyn, presentarà una moció de censura contra la primera ministra, Theresa May, pel seu rebuig a convocar immediatament una votació al Parlament sobre l'acord del Brexit.

En una intervenció a la Cambra dels Comuns, el líder laborista ha defensat que "l'única via" per forçar una votació aquesta setmana mateix, abans de les vacances de Nadal, és presentar "immediatament" una moció contra la líder conservadora.

"La primera ministra s'ha negat a permetre que es votés l'acord aquesta setmana i dono per fet que està pensant a convocar la votació el 14 de gener, gairebé d'aquí un mes. Això és inacceptable, es miri com es miri. L'única manera que tinc de garantir que la votació es faci aquesta setmana és proposar una moció de censura."

En cas de prosperar, aquest tipus de moció, dirigida a títol personal, no provocaria la caiguda del govern, sinó que es veu bàsicament com una tàctica per erosionar el lideratge de May, que la setmana passada va superar una qüestió de confiança a la mateixa Cambra dels Comuns.

El cap de l'oposició ha afirmat que "és inacceptable" que la primera ministra suspengués la votació de l'acord per a la sortida de la UE prevista per a l'11 de desembre passat i que ara es negui a celebrar-la aquesta setmana.

 

May, aquest dilluns, sortint de Downing Street per dirigir-se a la Cambra dels Comuns

 

Votació sobre el Brexit a mitjans de gener

La primera ministra britànica, Theresa May, ha anunciat que la Cambra dels Comuns votarà l'acord sobre el Brexit la setmana del 14 de gener. Una setmana després d'haver cancel·lat el vot sobre el Brexit per la manca de suports i sense haver aconseguit cap concessió dels governs europeus en el Consell d'aquest divendres a Brussel·les, May ha comparegut al Parlament mentre augmenten les veus que demanen un segon referèndum.

May no va aconseguir de la Unió Europea les garanties que buscava sobre la frontera irlandesa per poder vendre el seu acord del Brexit al Parlament britànic. El bloqueig continua, amb ella atrapada entre els seus socis de govern i companys de partit euroescèptics i l'oposició, d'una banda, i els companys de partit europeistes, de l'altra. Una situació que ha donat impuls a qui reclama un segon referèndum sobre la qüestió com a única sortida.

Aquest és el cas de Tony Blair, exprimer ministre del Regne Unit:

"El que fa uns mesos semblava improbable, ara crec que té unes probabilitats per sobre del 50%. Tornarem a preguntar-ho a la gent."

 

El Regne Unit torna a debatre sobre el seu futur fora de la Unió Europea (Reuters)

 

Però aquesta possibilitat, May la rebutja sense embuts. Alerta que un nou referèndum sobre la sortida del país de la Unió Europea "trencaria la fe" dels britànics i podria provocar "danys irreparables" en l'esfera política britànica. El govern ha advertit que aquesta consulta podria dividir encara més el país i constituiria una traïció per als votants que es van mostrar a favor d'abandonar la UE el 2016.

May es torna a adreçar aquest dilluns als diputats i demanar-los que "no acabin amb la fe dels britànics per intentar fer un altre referèndum".

ARXIVAT A:
BrexitTheresa MayUnió Europea
Anar al contingut