May supera per poc la moció de confiança després del fracàs de l'acord del Brexit

La votació ha estat ajustada, i la primera ministra ha obtingut el suport de 325 diputats i el rebuig de 306
May supera per poc la moció de confiança després del fracàs de l'acord del Brexit
Londres

May supera per poc la moció de confiança després del fracàs de l'acord del Brexit

La votació ha estat ajustada, i la primera ministra ha obtingut el suport de 325 diputats i el rebuig de 306
Redacció Actualitzat
TEMA:
Brexit
Theresa May somriu en el debat de la "moció de no confiança" a la Cambra dels Comuns (Reuters)

Theresa May somriu en el debat de la "moció de no confiança" a la Cambra dels Comuns (Reuters)

Theresa May continuarà al capdavant del govern britànic. La primera ministra ha superat la moció de confiança que els laboristes van presentar dimarts contra ella, després de la derrota històrica amb l'acord del Brexit. La votació ha estat ajustada: 325 diputats li han fet costat i 306 han fet saber que no confien en ella.

El suport dels socis unionistes nord-irlandesos del DUP ha estat clau perquè May hagi sobreviscut a la moció.

A banda de l'oposició laborista, han donat suport a la "moció de no confiança" -en termes anglesos- els liberaldemòcrates i el Partit Nacional Escocès, entre d'altres.

Ara, May ha iniciat contactes amb els partits amb la intenció de renegociar l'acord amb la UE, una opció a la qual Brussel·les s'ha oposat. La "premier" ha de presentar dilluns un pla B en seu parlamentària per convèncer els reticents.

Garanties que no hi haurà Brexit sense acord

La dirigent conservadora ha apostat per obrir converses aquest mateix dimecres a la nit, però els partits ja li han posat condicions. Per a alguns, cal que damunt la taula hi hagi l'opció d'un segon referèndum. Per a d'altres, com els laboristes o els liberaldemòcrates, és essencial que May es comprometi a no tirar endavant un Brexit sense acord.

Debat sobre el Brexit a la Cambra dels Comuns (Reuters)


Abans que es votés la moció, la primera ministra ha reiterat que la política del seu govern és que el Brexit es posi en marxa el 29 de març, com es va anunciar, però no ha estat tan contundent com en altres moments de la seva gestió política i això ha fet pensar que potser hi ha un canvi de posicionament.

"El Regne Unit no pot allargar el termini que estableix l'article 50. Això s'ha de fer d'acord amb la Unió Europea. La política del govern és sortir de la Unió Europea el 29 de març. Però la UE només allargarà el termini de l'article 50 si queda clar que tenim un pla per avançar cap a un acord."

 

Quines opcions té May

Les opcions de May serien demanar una pròrroga dels terminis que li permeti esquivar la data fixada per al divorci, o fer marxa enrere en el Brexit, una idea que rebutja del tot. La pròrroga podria ser des d'uns mesos fins a un any, segons publica el diari "The Times", que manté que la UE acceptaria ajornar-lo fins al 2020.

També podria optar per convocar eleccions generals anticipades, tot i que ho ha descartat al·legant que només portarien més divisió, o defensar un Brexit tou a l'estil de Noruega, formant part del mercat únic, però sense pertànyer a la UE.


"Govern zombie" i peticions d'un segon referèndum

El cap de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, s'ha referit a l'executiu de May com un "govern zombie" i ha afirmat que vol assumir el poder i renegociar l'acord del Brexit.

Tot i això, algunes veus defensen que es convoqui un segon referèndum. És el cas de la ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, que ha coincidit amb la campanya People's Vote.

Aquesta opció també la defensen part dels diputats laboristes, que consideren que no és realista la línia mantinguda pel líder del partit de renegociar amb la Unió l'acord de sortida. Aquests diputats insisteixen que el país afronta un moment de crisi nacional i asseguren que molts ciutadans han canviat d'opinió respecte del que van votar fa dos anys.

 

May, abans de la compareixença d'aquest dimecres a la nit a Downing Street (EFE)

 

May apel·la a l'"interès nacional" per trobar un "consens"

En una compareixença a Downing Street, ja de nit, la primera ministra ha demanat a la resta de forces polítiques que prioritzin l'"interès nacional" del Regne Unit per trobar un "consens" sobre els següents passos a seguir de cara al Brexit.

"Hem de treballar tots junts, de manera constructiva, per determinar què vol el Parlament. Per això convido tots els partits a buscar un camí per poder avançar"

May ha indicat que aquest mateix dimecres al vespre s'ha reunit amb representants del Partit Nacionalista Escocès, el Partit Liberal Demòcrata i el gal·lès Plaid Cymry. En canvi, ha lamentat que el líder del Partit Laborista i cap de l'oposició, Jeremy Corbyn, hagi rebutjat trobar-se amb ella.

La primera ministra, que ha qualificat aquests primers contactes de "constructius", ha assenyalat que "és el moment de deixar de banda els interessos personals".

ARXIVAT A:
Brexit Theresa May Unió Europea

ÀUDIOS RELACIONATS