Elsa Artadi, entrant aquest dilluns a la Casa dels Canonges
Elsa Artadi, entrant aquest dilluns a la Casa dels Canonges

Màxima discreció en la cimera independentista prèvia a la taula de diàleg

La trobada arriba després del xoc entre JxCat i ERC sobre la necessitat d'un mediador en el diàleg amb el govern espanyol

Actualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha reunit aquest dilluns al migdia amb partits i entitats independentistes al Palau de la Generalitat per traslladar-los el contingut de la reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i també per intentar consensuar una posició de cara a la taula de diàleg entre els governs català i espanyol, que s'ha de trobar en els propers dies.

A la reunió, hi havia representants de JxCat, ERC, CUP, Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana. En els darrers dies, el govern havia manifestat la voluntat que se celebrés lluny dels focus mediàtics, per la qual cosa s'ha fet amb discreció i no s'ha convocat públicament.

 

 

S'ha vist entrar a la Casa dels Canonges el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès; els diputats de JxCat Elsa Artadi i Albert Batet, els parlamentaris republicans Marta Vilalta i Josep Maria Jové i el vicepresident de l'ANC, Josep Cruanyes. A més, fonts de la CUP han confirmat que hi han assistit, però no que no farien declaracions.

Els comuns han demanat ser presents en aquesta reunió. A l'anterior cimera independentista, a mitjans de gener, els comuns ja no van participar-hi, vetats per l'ANC. En aquella ocasió, la cap del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, va acusar Torra d'actuar "com a portaveu de l'ANC" en comptes de com a "president d'un país" per haver impulsat un trobada només de partits i entitats independentistes.

La trobada és la primera cimera independentista des de la reunió entre Torra i Sánchez i també la primera des de l'anunci de Torra de comunicar la data de les eleccions un cop s'hagin aprovat els pressupostos.

 

Imatge de l'anterior reunió entre partits i entitats independentistes, el 15 de gener al Palau de la Generalitat (ACN / Bernat Vilaró)

 

ERC pressiona perquè la taula es reuneixi aquest mes

La reunió de partits i entitats independentistes s'ha produït amb la taula de diàleg entre el govern català i espanyol a l'horitzó.

Aquest mateix dilluns, Esquerra ha reclamat que "es posi data" a la primera reunió d'aquesta taula. La secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, ha proposat que la reunió sigui la setmana que ve perquè no entendria "que es deixés per al març".

 

 

Vilalta ha alertat que el govern espanyol "voldrà barrejar continguts" i discutir a la taula de diàleg qüestions que creu que haurien de parlar-se a la comissió bilateral Estat-Generalitat:

"Nosaltres entenem que la taula de negociació entre governs ha de servir per resoldre el conflicte polític. Creiem que la transferència de Rodalies no és la resolució al conflicte polític a Catalunya, però no ho vetem. Si la proposta de l'Estat és aquesta, que vinguin i ens la proposin."

 

Marta Vilalta, en roda de premsa aquest dilluns a la seu d'Esquerra
Marta Vilalta en roda de premsa aquest dilluns a la seu d'Esquerra (ACN / Guillem Roset)

 

La secretària general adjunta dels republicans ha dit que la part catalana de la taula té clara quina és la seva proposta per resoldre el conflicte (l'amnistia i l'exercici del dret a l'autodeterminació), però cal saber quina és la proposta de La Moncloa per desencallar la situació a Catalunya.

El portaveu parlamentari d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, s'ha mostrat "absolutament convençut" que la taula de diàleg serà, "a tot estirar", la setmana vinent. Als passadissos de la cambra baixa, Rufián ha assenyalat que "hi ha voluntat" per part dels dos executius per complir l'acord entre Torra i Sánchez de reunir-se durant aquest mes de febrer:

"Confio que serà al febrer i estic absolutament convençut que, a tot estirar, serà la setmana que ve."

 

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufian, als passadissos de la cambra baixa
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, als passadissos de la cambra baixa

 

De fet, la taula de diàleg ja s'hauria d'haver reunit, segons el previst en l'acord entre el PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez. El text pactat assenyalava que la taula es posaria en marxa "en el termini de quinze dies des de la formació del govern d'Espanya". Els nous ministres, però, van prometre el càrrec el 13 de gener, fa més d'un mes.


Discrepàncies sobre la figura del mediador

Aquest cap de setmana, Esquerra i Junts per Catalunya han evidenciat un cop més les seves diferències, aquesta vegada sobre la figura d'un mediador.

El president Torra ha reiterat la necessitat d'un mediador a la taula de diàleg entre governs perquè "és el que es va votar al Parlament". Des d'Esquerra, el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, va respondre que la imposició d'un mediador podria ser utilitzada com a "excusa" pel govern espanyol per "dinamitar" la taula de diàleg.

 

Sánchez i Torra el 5 de febrer al Palau de la Generalitat (ACN / Bernat Vilaró)

 

Des del PSC, el seu primer secretari, Miquel Iceta, ha negat que hi hagi voluntat de "tapar" la taula de diàleg amb la comissió bilateral i ha atribuït la polèmica per la figura del mediador a una "batalla" entre partits independentistes per aconseguir "l'hegemonia":

"L'acord pel qual es crea una comissió de negociació entre governs no parla del mediador."

Des dels comuns, per la seva banda, el portaveu Joan Mena ha considerat que Torra no té "ni intenció ni capacitat" de liderar la taula de diàleg i ha emplaçat Esquerra a desmarcar-se'n. Segons Mena, la taula de diàleg ha d'anar més enllà de les qüestions sobre sobirania:

"La majoria dels catalans no entendrien que no parléssim de Rodalies, d'escoles públiques, d'infraestructures... Pensem que no s'ha de confrontar l'avenç social i l'avenç nacional que necessita el nostre país i pensem que això ha de ser compatible en el marc d'aquesta taula de diàleg."


Casado demana a Sánchez que no es reuneixi amb independentistes

També aquest dilluns, s'han reunit a La Moncloa el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el cap de l'oposició, Pablo Casado. El líder del PP ha demanat a Sánchez que no es reuneixi amb els independentistes, a canvi d'obrir-se a negociar els pressupostos.

En una reunió que ha durat una hora i mitja, els dos líders han confirmat els desacords que ja arrossegaven. Casado ha demanat a Sánchez que no depengui dels partits que aposten per la "ruptura dels consensos bàsics": 

"Li he demanat expressament que renunciï a la taula de negociació amb els independentistes, en la qual no s'han marcat línies vermelles, ni tan sols en el dret a l'autodeterminació. En segon lloc, li he demanat que garanteixi la inhabilitació del senyor Torra."

 

Marta Vilalta, en roda de premsa aquest dilluns a la seu d'Esquerra
Sánchez i Casado, aquest dilluns a les escales de la Moncloa (EFE / Juan Carlos Hidalgo)

 

La portaveu de l'executiu espanyol, María Jesús Montero, ha acusat Casado de perjudicar les institucions amb una actitud "negacionista" i "obstruccionista" vinculant la reforma del Codi Penal o el nomenament de la fiscal general amb la taula de diàleg amb la Generalitat.

"El senyor Casado s'ha instal·lat en una actitud negacionista volent dictar la política sense haver guanyat les eleccions: 'O es fa la meva política o que ja se sàpiga que aquest país no pot comptar amb el Partit Popular'."

 

Posteriorment, al seu compte de Twitter, Sánchez ha acusat els populars de continuar en el "bloqueig":

 

 

ARXIVAT A:
Quim TorraANCÒmnium CulturalJxCatERCCUPProcés català
Anar al contingut