Màxim anual del preu de l'electricitat: 71 euros el megawatt, i continua pujant

Es parla de "preus atípics" perquè les pluges afavoreixen la generació hidroelèctrica i l'eòlica cobreix el 20% de la producció

Actualitzat

Tres setmanes després del pic de consum per l'onada de calor, el mercat de l'electricitat arrossega encara la inèrcia dels preus disparats. I no s'atura.

Després de marcar mínims durant la primavera, els preus van començar a pujar fins aquest estiu. Aquest dimarts han marcat el màxim anual, amb gairebé 71 € el megawatt. Aquest és el preu mitjà de mitjana de tot el dia. En altres moments de l'estiu s'han assolit preus puntualment més alts coincidint amb les hores de més consum.

 

 

És un preu que encara queda per sota dels màxims històrics, però és inusualment alt per un mes d'agost. I el que és pitjor: el mercat dona senyals que continuarà pujant.

Com s'encareixi la factura domèstica dependrà del tipus de contracte de cada client, si té tarifa regulada o un preu fix pactat amb la companyia subministradora.

Diverses explicacions

El ventall d'explicacions de la pujada de preus és extens. Les temperatures han disparat la demanda a tot Europa, i països com França importen més electricitat, perquè s'han aturat algunes nuclears. A més, també s'encareixen combustibles com el gas i el carbó. 

 

 

Això explicaria una part de la pujada de preus, però no tota. Perquè ha estat un any plujós, que hauria de beneficiar l'energia hidroelèctrica, més barata. L'energia eòlica també és barata, i actualment aporta ella sola el 20% de tota la producció elèctrica. 

 

 

És per això que el govern espanyol i el govern portuguès parlen literalment de preus "atípics" i avisen que vigilaran com es comporten les empreses que mouen aquest mercat, unificat per a tota la Península.
 

ARXIVAT A:
EnergiaEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut