L'alcalde de Florència, Matteo Renzi, atén els mitjans després de ser escollit secretari general del PD. (Foto: Reuters)
L'alcalde de Florència, Matteo Renzi, atén els mitjans després de ser escollit secretari general del PD. (Foto: Reuters)
Roma

Matteo Renzi, aires reformistes per a l'esquerra italiana

L'elecció de l'alcalde de Florència com a secretari general del Partit Democràtic representa una certa revolució per al centreesquerra italià, per la seva joventut i perquè no formava part de l'aparell de la formació. Durant la presentació del seu equip, Renzi ha explicat que "no hi ha entre els seus plans actuals" retirar la confiança al govern d'Enrico Letta, sinó que el seu objectiu és "fer-lo treballar".

RedaccióActualitzat

El Partit Democràtic, la principal formació del centre-esquerra italià, ja té nou líder. Es tracta de l'alcalde de Florència, Matteo Renzi, que ha aconseguit prop del 68% en les primàries que el partit ha celebrat aquest diumenge. Jove i mediàtic, Renzi, de 38 anys, assenyala com les seves referències el president dels Estats Units, Barack Obama, i l'exprimer ministre britànic Tony Blair.

Després de conèixer els resultats, el nou secretari general s'ha felicitat per la forta participació i ha dit que "els italians han demostrat que són molt millors que la seva classe dirigent". Renzi s'ha imposat als altres dos candidats, Gianni Cuperlo, de 52 anys, i l'opció situada més a l'esquerra, Giuseppe Civati.

L'elecció de Renzi representa una certa revolució per al PD, per la seva joventut i perquè no formava part de l'aparell de la formació, hereva del Partit Comunista italià. L'alcalde de Florència ha dit que la seva intenció és refundar el PD d'una manera similar al Nou Laborisme promogut per Tony Blair a mitjans dels anys 90. Provinent de l'ala progressista de la democràcia cristiana, Renzi s'ha afanyat a assegurar que "no és la fi de l'esquerra: canviem els jugadors, però no anem al camp contrari".

"Fer treballar el govern", no que caigui

Durant la presentació del seu equip, Renzi ha explicat que "no hi ha entre els seus plans actuals" retirar la confiança al govern d'Enrico Letta, sinó que el seu objectiu és "fer-lo treballar". Durant la campanya que l'ha portat al capdavant del partit, el nou líder del PD ha estat molt crític amb l'executiu italià.

Per la seva banda, Letta ha qualificat de "útil per al país i per al centreesquerra" la clara victòria de Renzi i ha afirmat que vol treballar "conjuntament i amb esperit d'equip amb el nou secretari general pel bé del país i del partit".

 

Anar al contingut