Matinada d'eclipsi total de superlluna

Actualitzat

La nit de diumenge a dilluns ha estat d'aquelles especials per als amants de l'astronomia, perquè l'esdeveniment que ens ha regalat el cel no passa cada dia: un eclipsi total de Lluna de perigeu o "superlluna". El pròxim eclipsi total de Lluna es donarà el 31 de gener de 2018, però un eclipsi total de superlluna no es repetirà fins l'any 2033 i, a més a més, no serà visible des de Catalunya.

Les fases de l'eclipsi

L'eclipsi ha començat a les 02.12, quan la Lluna ha entrat a la zona de la penombra. A les 03.07, la Lluna ha fet contacte amb la zona d'ombra, i la mossegada s'ha fet notar. La fase d'eclipsi total ha començat a les 4.11 hores i ha assolit el màxim a les 04.47. El final de l'esdeveniment, amb la Lluna sortint de nou de la penombra, ha estat a les 07.22, segons les dades de l' Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

Lluna de perigeu

Un fet que fa que aquest eclipsi sigui més especial és que la Lluna és en el perigeu, el punt de la seva òrbita on la distància amb la Terra és més curta, i això ha fet que la veiéssim més gran, com una superlluna. En aquest cas, aquesta distància serà 356.876 km. El pas de la Lluna pel perigeu ha estat a les 03.47.

Observacions a Catalunya

L'Associació Astronòmica de Girona ha organitzat una observació pública al Mas Roig II de Llagostera, i el grup Astroamics n'ha organitzat una altra a Montbordó, a Viver i Serrateix. Els webs d'Astronomia des de l'Empordà, ServiAstro, el portal de divulgació del Departament d'Astronomia i Meteorologia de la UB, i des de la pàgina de l'Agrupació astronòmica de Sabadell s'han emès en directe.

L'eclipsi simulat

Si no heu pogut seguir les emissions en directe, ho podeu fer servir l'aplicació eclipsi, desenvolupada per la Universitat de Barcelona, per veure una simulació d'aquest fenomen.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut