Azpeitia

Maten de dos trets un dels constructors de la Y ferroviària basca

L'empresari basc Ignacio Uría Mendizábal ha mort a trets a Azpeitia (Guipúscoa) quan sortia d'un aparcament. La víctima és el responsable d'Altuna i Uría, una de les constructores de la Y ferroviària basca, que és un dels objectius prioritaris d'ETA. La víctima ha rebut dos trets de bala en un aparcament d'un restaurant proper. Els serveis sanitaris s'han desplaçat al lloc dels fets per atendre la víctima però no han pogut salvar-li la vida. Ignacio Uría és el 41è empresari basc assassinat per ETA. Poca estona després, l'Ertzaintza ha localitzat a Alto de Itziar el cotxe Alfa Romeo que els terroristes han utilitzat per fugir del lloc de l'atemptat.

Actualitzat
Ignacio Uría Mendizábal, de 71 anys, ha rebut un tret al cap i un altre al pit a l'aparcament del restaurant Kiruki, on anava cada dia a jugar a cartes. L'empresari ha mort al cap d'una hora al mateix lloc dels fets malgrat els intents dels serveis sanitaris per reanimar-lo.

La construcció de la Y ferroviària basca s'ha convertit en els últims anys en un dels objectius prioritaris d'ETA. La banda ja havia reivindicat diversos atacs contra l'empresa Amenabar a Hernani i Zarautz i contra Fonorte i Acciona a Orio, perpetrats durant els mesos de juny, juliol i agost.

De fet, l'empresa Altuna i Uría ja va ser víctima d'un sabotatge al març del 2007, quan uns desconeguts van punxar les rodes de diversos camions de la seva propietat i van fer-hi pintades contra el tren d'alta velocitat.

Tot apunta que es tracta d'una nova víctima d'ETA, la quarta víctima mortal de l'any 2008 i la primera després de la detenció de Txeroki, màxim responsable de la banda terrorista i detingut el 17 de novembre al sud de França. Ignacio Uría Mendizábal seria el 41è empresari basc assassinat per ETA des del naixement de la banda terrorista. L'últim empresari mort pels etarres va ser el president de la patronal de Guipúscoa, José María Korta, el 8 d'agost del 2000.


Localitzen el cotxe utilitzat per cometre l'atemptat

Poques hores després de l'assassinat, l'Ertzaintza ha localitzat a Alto de Itziar, a Guipúscoa, l'Alfa Romeo utilitzat pels terroristes per cometre l'atemptat. El cotxe era molt a prop d'on han trobat lligat el seu propietari. Segons les primeres investigacions, dues persones han robat el cotxe i n'han deixat el propietari lligat en un descampat. Des d'allà, els terroristes s'haurien desplaçat fins a Azpeitia per cometre l'atemptat i després han tornat a Alto de Itziar, on havien deixat un altre cotxe, amb el qual han fugit.


Segi havia amenaçat Altuna i Uría l'any passat

L'organització juvenil de l'esquerra abertzale Segi havia amenaçat directament l'empresa Altuna i Uría el març de l'any passat pel fet de participar en les obres de l'anomenada Y basca, que és com es coneix la connexió de l'alta velocitat entre Vitòria, Bilbao i Sant Sebastià.

L'empresa d'Ignacio Uría està instal·lada a Azpeitia, una localitat de l'interior de Guipúscoa, considerada feu tradicional del Partit Nacionalista Basc però que ara està governada pels regidors d'Acció Nacionalista Basca, que comparteixen equip de govern amb Eusko Alkartasuna i Aralar.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut