Imatge del vídeo viral d'una noia lligant-se els cabells en una manifestació feminista a l'iran
Imatge del vídeo viral d'una noia lligant-se els cabells en una manifestació feminista a l'iran

Maten a trets una jove de 20 anys, símbol de la protesta de les dones a l'Iran

La imatge d'una noia recollint-se els cabells enmig d'una manifestació contra el règim iranià, que no seria la tirotejada, s'ha fet viral

RedaccióActualitzat

El govern iranià continuarà reprimint "sense cap indulgència" les protestes i manifestacions per la mort a mans de la policia de la jove kurda Mahsa Amini. Ho ha dit aquest diumenge el president del Tribunal Suprem de l'Iran, Gholam-Hossein Mohseni Ejei.

El president iranià, Ebrahim Raisi, ha demanat a les forces de seguretat que apliquin "tota la força" contra els manifestants.

Ja són 41 les persones que han mort en les protestes que continuen arreu del país, segons ha reconegut la televisió estatal iraniana. Organitzacions humanitàries eleven la xifra de morts a prop d'una seixantena. A més hi ha milers de detinguts.

Una de les últimes víctimes mortals s'ha identificat com Hadith Najafi, una noia de 20 anys de Karaj que s'havia convertit en una de les imatges virals de la revolta feminista contra el règim teocràtic iranià.

Segons ha explicat la seva germana, l'han assassinada disparant-li sis trets.

La noia apareixeria fa uns dies en un vídeo on es treia el hijab i es recollia els cabells amb una goma abans d'anar a una manifestació.

Ara, però, l'edició persa de la BBC ha informat que la noia que apareix al vídeo ha contactat amb ells per videoconferència. Per tant, la imatge no correspondria a la jove tirotejada

La noia que ha parlat amb BBC Persian ha explicat que va gravar-se per "encoratjar a sortir al carrer" i que no volia que la notícia sobre la seva mort espantés els manifestants. 

Per intentar apaivagar la revolta que van començar les dones, el règim ha ordenat el tancament de les universitats i la detenció d'almenys 18 periodistes. Entre els detinguts, la periodista Nilufar Hamedi, la primera que va treure a la llum el cas de la jove kurda morta després de ser detinguda per una brigada de la "policia de la moral" a Teheran.

A més, s'ha limitat l'accés a internet i tant Whatsapp, Instagram com Skype estan bloquejats

Manifestació aquest diumenge en suport al govern de Ebrahim Raisi
Manifestació aquest diumenge en suport al govern d'Ebrahim Raisi (EFE/Abedin Taherkenareh)


Enmig de la crisi, el Ministeri d'Exteriors iranià ha convocat els ambaixadors del Regne Unit, de Suècia i Noruega per traslladar el seu malestar pel posicionament d'aquests països i per la imatge que els mitjans de comunicació internacionals està donant de les protestes. Als Estats Units, Alemanya, Suècia o Grècia s'han multiplicat les mobilitzacions en solidaritat amb les dones de l'Iran.  

Iranians i iranianes exiliats a Grècia es tallen els cabells en suport a les seves compatriotes represaliades
Iranians i iranianes exiliats a Grècia es tallen els cabells en suport a les seves compatriotes represaliades (Reuters)


La mort de Mahsa Amini ha desfermat a l'Iran una onada de manifestacions similar a les que va viure el país el novembre del 2019 quan l'increment del preu de la gasolina va encendre els carrers. 

Ni les detencions, ni la censura o la dura repressió policial han aconseguit apaivagar la revolta popular que va començar a mitjans de setembre. En les últimes hores els manifestants fins i tot han arrencat la imatge de l'aiatol·là Khomeini d'una universitat.  

Manifestats trenquen la imatge de l'aiatol·là Khomeini d'una universitat
Manifestats trenquen la imatge de l'aiatol·là Khomeini d'una universitat

 

 

  

Anar al contingut