Detall del manuscrit d'Els Pastorets de 1766 al Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró. Imatge del 19 de desembre de 2016. (horitzontal)
Detall del manuscrit d'Els Pastorets de 1766 al Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró. Imatge del 19 de desembre de 2016. (horitzontal)

Mataró exposa el manuscrit d'Els Pastorets més antics de Catalunya, un text de 1766

Actualitzat

ACN Mataró.- El Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró conserva el text més antic d'Els Pastorets del que es tingui coneixement. Es tracta d'un manuscrit datat a Mataró el 1755, obra de Manuel Verdaguer, un mestre mataroní de l'època, titulat com 'Lo Acte del Naxament del Niño Jesús, altrament anomenat Los Pastorets'. Tot i el títol, és un text escrit en castellà que segueix la tradició dels antics Autos del Nacimiento del segle XVII, però amb la particularitat que totes les acotacions estan escrites en català. El llibre és ara a l'abast de tothom, ja que forma part d'una exposició commemorativa del centenari de la representació d'Els Pastorets de Mataró de Sala Cabanyes. Paral·lelament, el mes de gener està previst que es publiqui un estudi sobre el manuscrit.

En el transcurs del treball de recerca també s'ha detectat la referència més antiga que es coneix a les representacions d'Els Pastorets a Catalunya. Es tracta d'un decret de 1678 del bisbe de Barcelona, Alonso de Sotomayor, en el qual es prohibeixen representacions teatrals durant diverses festivitats, entre elles Els Pastorets el dia de Nadal. Aquest document es conserva a l'Arxiu Diocesà de Barcelona, dins la sèrie Registrum Communium, on quedaven anotades totes aquelles decisions preses pel bisbe que afectessin una parròquia o tot el bisbat.

Anar al contingut