Soldats de l'exèrcit d'Etiòpia es traslladen a la la regió de Trigre per l'ofensiva militar (Reuters/Tiksa Negeri)
Soldats de l'exèrcit d'Etiòpia es traslladen a la la regió de Trigre per l'ofensiva militar (Reuters/Tiksa Negeri)

Matança de civils a Etiòpia en un atac militar ordenat pel Nobel de la Pau de 2019

Abiy Ahmed, primer ministre etíop i Premi Nobel de la Pau ha ordenat llançar una operació militar contra la regió dissident de Tigre, on hi ha denúncies de massacres de civils

RedaccióActualitzat

Amnistia Internacional denuncia que desenes o centenars de civils han estat assassinats a cops de matxet a la regió etíop de Tigre, a la banya d'Àfrica. Abiy Ahmed, primer ministre etíop -i Premi Nobel de la Pau l'any passat - ha ordenat llançar una operació militar contra la regió dissident de Tigre. Assegura que és la resposta a un atac a una base militar per part de l'anomenat Front d'Alliberament del Poble de Tigre.

Segons Amnistia Internacional, densenes de civils han mort a Mai-Kadra, al sud-oest d'aquesta regió. Serien treballadors sense relació amb l'ofensiva militar. No està clar qui és l'autor de l'atac. Hi ha testimonis que afirmen que van ser milicians del Front d'Alliberament. Altres persones que han fugit asseguren a Amnistia que van ser les forces especials de la policia i Forces de Defensa d'Etiòpia (FDE) els que els van atacar.

La situació és confusa, però ja hi ha veus que alerten que les matances tenen una base ètnica. La regió de Tigre té una majoria de l'ètnia tigre, tot i que també hi ha persones de l'ètnia irob i kunama, orginària d'Eritrea. És una de les més poblades del país i té una de les les ciutats més grans, Mekele.

Les Nacions Unides temen que s'hi estiguin produint crims de guerra. S'han disparat les alarmes sobre una guerra civil i la desestabilització a la Banya d'Àfrica. Més de 7.000 persones han fugit al Sudan, país veí.

Soldats de l'exèrcit d'Etiòpia es traslladen a la la regió de Trigre per l'ofensiva militar
Soldats de l'exèrcit d'Etiòpia es traslladen a la la regió de Trigre per l'ofensiva militar (Reuters/Tiksa Negeri)


Un Nobel de la Pau darrere l'ofensiva militar

Etiòpia justifica l'acció militar a Tigre per un augment d'atacs a les forces policials i militars a la regió. El primer ministre Ahmed acusa el Front d'Alliberament del Poble de Tigre i la Policia Paramilitar Regional de Tigre d'estar darrere d'aquests atacs. Aquests dos grups asseguren que tot plegat és un muntatge del govern per ocupar i sotmetre Tigre.

Abiy Ahmed Ali va rebre el 2019 el Premi Nobel de la Pau. L'Institut Nobel de Noruega li reconeixia "pels seus esforços per assolir la pau i la cooperació internacional i en particular per la seva decisiva iniciativa per resoldre el conflicte fronterer amb el seu veí Eritrea".

Enginyer informàtic i militar, Ahmed ocupa el càrrec de primer ministre des del 2 d'abril del 2018. Ja l'any passat algunes veus van avisar que el premi podia ser precipitat. Etiòpia és un país amb moltes llengües i pobles i, segons els observadors internacionals, més de 3 milions d'etíops han estat desplaçats internament. Cal afegir-hi l'arribada de nombrosos exiliats que fugen de països veïns. El Comitè del Nobel admetia que queden molts reptes, però considera que "és ara quan els esforços d'Abiy Ahmed mereixen reconeixement i necessiten encoratjament".

ARXIVAT A:
Àfrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut