Les vacunes no ens salvaran, a curt termini, de la mascareta ni de les restriccions
Portar mascareta en diverses situacions encara serà necessari força temps (Pexels/Pavel Danilyuk)

Mascareta posada quan venen visites, entre els nous consells de l'OMS sobre la Covid

Es desaconsella l'ús de les mascaretes amb vàlvula i cal vigilar que les de tela compleixin la normativa UNE

RedaccióActualitzat

En una situació com l'actual a Catalunya, amb transmissió comunitària de Covid-19, l'OMS recomana fer servir mascaretes higièniques o de tela a la població en general en trobades a dins els domicilis, per exemple quan ens visita una persona que no conviu amb nosaltres, tret de si es pot fer amb una bona ventilació.

També quan siguem a botigues, llocs de treball, escoles, esglésies, restaurants, gimnasos o el transport públic, si no compten amb la ventilació adequada, o bé a l'exterior, en mercats a l'aire lliure concorreguts, manifestacions o fent cua.

En general, sempre a l'interior si és amb no convivents, excepte si es pot ventilar i al marge de si es pot mantenir 1 metre de distància com a mínim.

L'Organització Mundial de la Salut ha actualitzat la guia d'ús de mascaretes i hi explica que les mascaretes de tela han de respectar la normativa UNE corresponent (0064 i 0065) i tenir tres capes, una de les quals filtrant.

En la pàgina del Ministeri de Sanitat s'explica què s'ha de mirar de l'etiquetatge a l'hora de comprar una mascareta.

 

La recomanació varia per a les persones amb més risc d'infecció o de complicacions per la SARS-CoV-2: gent de més de 60 anys, amb malalties prèvies (com les cardiovasculars o diabetis), malalties de pulmó cròniques, càncer o persones immunodeprimides, amb obesitat o asma. En aquest cas, el consell és fer servir mascaretes quirúrgiques, les que es fan servir habitualment als quiròfans.

També n'han de fer servir els cuidadors i altres persones que comparteixin espais amb pacients sospitosos o confirmats de Covid-19.

En el cas del personal sanitari, es continua recomanant a tot el personal l'ús de mascaretes quirúrgiques a les zones amb menys risc de contagi per aerosols i que facin servir les de més protecció (N95, FFP2, FFP3) a les zones de més risc, com les que donen atenció a pacients amb Covid-19.

No a les mascaretes amb vàlvula

Per contra, l'OMS desaconsella en qualsevol cas l'ús de mascaretes amb vàlvula perquè anul·len la filtració i són "inservibles per al control" perquè permeten que es pugui exhalar massa aire no filtrat.  

Els nens, com els adults a partir de 12 anys

Pel que fa als infants, manté la recomanació que es porti mascareta a partir dels 6 anys, tenint en compte factors com la transmissió que hi hagi, la seva capacitat per portar-ne o si han de compartir espai amb persones de risc. Es recomanen les mascaretes higièniques o de tela, excepte si l'infant té alguna malaltia greu, com càncer o fibrosi quística, que requereixi l'ús de la higiènica.

En els majors de 12 s'han d'aplicar les mateixes recomanacions que en els adults, afirma l'OMS.

Sense mascareta per fer exercici intens

Si es fa exercici d'alta intensitat, la mascareta pot reduir la capacitat de respirar amb normalitat, per això l'OMS recomana no portar-ne i indica que les principals mesures de prevenció són mantenir la distància de com a mínim 1 metre i una bona ventilació durant l'activitat.

En cas de fer esport a l'interior, cal vigilar que hi hagi una ventilació natural o un sistema de renovació de l'aire adequat, així com desinfectar les superfícies.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Salut
Anar al contingut