Europa relaxa les mesures però de moment Espanya no ha modificat el protocol (Istock)

Mascareta a l'avió? Depèn del país d'on sigui la companyia amb què viatgis

L'actualització del protocol europeu entra en vigor a partir de la setmana que ve, però Espanya manté les restriccions

Redacció/AgènciesActualitzat

Les autoritats europees relaxen les restriccions per la covid, també als avions. Aquest dimecres han recomanat que les mascaretes deixin de ser obligatòries durant el vol.

Ara bé, és només això, una recomanació, perquè cada país decidirà la seva estratègia. I, de moment, Espanya manté les restriccions, segons ha confirmat la ministra de Sanitat. Això significa que companyies com Vueling o Iberia continuaran demanant l'ús de la mascareta.

Per saber quan caldrà portar mascareta, però, no s'haurà de mirar el país de destí o d'origen del vol, sinó el país d'on és la companyia. Norwegian Airlines, per exemple, ja va retirar la mascareta de tots els seus vols, independentment del trajecte.

Ryanair, en canvi, ha explicat que retira les mascaretes, però les manté a Espanya i a d'altres països on són obligatòries.

A la pràctica, la recomanació actual és òbvia: portar sempre una mascareta per si de cas i veure quines són les instruccions de la companyia aèria.


Relaxant els criteris

La relaxació del criteri de la Unió ha arribat a través del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) i l'Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA), que han deixat de recomanar l'ús obligatori de la mascareta en avions i aeroports.

En la darrera actualització del protocol, totes dues agències apunten que es tracta d'un "primer pas" per relaxar les mesures imposades per la covid-19. Malgrat deixar de recomanar-la a partir de la setmana que ve, afegeixen que les mascaretes són "una de les millors proteccions contra la transmissió" del virus i sí que recomanen que la segueixin utilitzant els passatgers vulnerables.

L'ECDC i l'EASA asseguren aixecar la recomanació sobre l'ús obligatori de la mascareta per l'elevada vacunació a la Unió Europea i la immunitat adquirida de manera natural.

"Ens alineem àmpliament amb els requisits de les autoritats nacionals de tot Europa per al transport públic. És un gran pas endavant en la normalització dels viatges aeris, però els passatgers han de comportar-se de manera responsable i respectar les eleccions dels altres al seu voltant. I un passatger que està tossint i esternudant hauria de considerar seriosament fer servir una màscara facial, per a tranquil·litat dels que estan asseguts a prop", ha demanat el director executiu d'EASA, Patrick Ky.


França també l'elimina del transport públic

La mascareta es va retirant dels avions europeus, i també del transport públic a França. Deixarà de ser obligatòria a partir de dilluns vinent, tal com ha anunciat aquest dimecres el ministre de Sanitat, Olivier Véran, que malgrat tot diu que continua sent recomanable utilitzar-la.

"Seguim recomanant portar mascareta, però no és obligatori", ha explicat Véran, que justifica el canvi perquè "la situació epidèmica millora" i, encara que la pandèmia no ha acabat, afegeix: "El nombre de nous casos declarats està disminuint, i el més probable és que aquesta mateixa tendència persisteixi les pròximes setmanes i els pròxims mesos amb la perspectiva de l'estiu."

 

ARXIVAT A:
TurismeCovid-19
Anar al contingut