El president Mas en un discurs a Castellserà.
El president Mas en un discurs a Castellserà.
Castellserà

Mas respon a Almunia: "Casa nostra és Europa i ens hi sentim bé"

El president ha manifestat: "Hi volem continuar sent i farem tot el que calgui perquè s'entengui que aquell que se sent bé a casa l'has d'acollir bé i l'has de mantenir, encara que aquesta gent tingui la seva pròpia aspiració a la seva llibertat". També Duran i Lleida n'ha parlat, però en un altre sentit. Duran ha dit que "agradi o no, la posició de la Unió Europea és el marc que estableixen els tractats" i que no el sorprenen les declaracions d'Almunia.

RedaccióActualitzat
Després de l'embolic diplomàtic entre Margallo i els ambaixadors de Letònia i Lituània, la resposta del president letó i la declaració de la Comissió Europea sobre què suposaria per a Catalunya segregar-se d'Espanya, quedar-se fora de la UE, el president Artur Mas ha volgut deixar clar que Catalunya sempre ha viscut de cara a Europa i no pel fet d'esdevenir en el futur un estat independent vol donar-li l'esquena. "Quan Espanya es va integrar al mercat comú a la UE, tornàvem a casa perquè casa nostra és Europa i ens hi sentim bé". I ha afegit: "Hi volem continuar sent i farem tot el que calgui perquè s'entengui que aquell que se sent bé a casa l'has d'acollir bé i l'has de mantenir, encara que aquesta gent tingui la seva pròpia aspiració a la seva llibertat".

Durant un discurs a Castellserà, Mas ha destacat "l'esperit democràtic, cívic, pacífic i serè dels catalans" i ha manifestat que la seva forma de ser prové de dues realitats. D'una banda, "de la cultura", que "no prové perquè un dia a Espanya es va aprovar la Constitució" sinó perquè "fa molts segles en aquest país es van fer les coses d'una manera determinada, amb la cultura del pacte, de l'entesa, de l'acord i del control" i "un país que té la seva identitat basada en la cultura per definició és "un país on han conviscut diferents cultures perquè hem acollit gent diversa des de fa molts segles". I de l'altra, del seu tarannà constructiu, Per tot plegat, conclou el president, "la convivència és un gran actiu del país".

El líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, també ha sortit al pas de les declaracions d'Almunia, però en un altre sentit. En una piulada a Twitter des de Panamà, on és de viatge, Duran ha dit que "agradi o no, la posició de la Unió Europea és el marc que estableixen els tractats" i que no el sorprenen les declaracions d'Almunia. El secretari general de Convergència i Unió ja havia expressat en altres ocasions que una Catalunya independent quedaria fora de la Unió Europea. Des de Barcelona, el vicepresident de la Comissió Europea i comissari de la Competència, Joaquín Almunia, va afirmar que Catalunya sortiria de la Unió Europea perquè "la part segregada no és membre de la UE". Poc després, des de Brussel·les, la portaveu de la Comissió, Pia Ahrenkilde, li feia costat subratllant: "Un estat independent es convertiria, pel fet de la seva independència, en un país tercer respecte a la UE, i des del moment de la independència no s'hi aplicarien els tractats". Per tant, amb el nou estatus, aquest territori deixaria de formar part del club comunitari.
Anar al contingut