Urnes en una escola per a la consulta del 9-N (Reuters)
Urnes en una escola per a la consulta del 9-N (Reuters)
Barcelona

Mas, Ortega i Rigau demanen al TSJC l'arxivament de la querella del 9-N

Els advocats defensors mantenen que va ser el mateix govern espanyol qui va ridiculitzar i menysprear el canvi de posició de Mas quan el Constitucional va suspendre la consulta

RedaccióActualitzat

L'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i la diputada Irene Rigau han demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'arxivament de la querella pel procés participatiu del 9-N. Els advocats defensors mantenen que va ser el mateix govern espanyol qui va ridiculitzar i menysprear el canvi de posició d'Artur Mas quan el Tribunal Constitucional va suspendre la consulta.

Per les defenses, quan el govern d'Artur Mas la va convertir en un procés participatiu, l'Estat no en va demanar la suspensió immediata, ni va fer actuar els fiscals, ni el va impugnar fins uns dies després, i la seva actuació va ser d'absoluta passivitat.

Les defenses recorden que el llavors president va deixar clar que el procés participatiu quedava en mans dels ciutadans voluntaris, que van tirar endavant les accions necessàries per fer-lo.

L'escrit de defensa manté que la Generalitat va actuar no com a organitzadora del 9-N, sinó per evitar desordres públics i per garantir la seguretat dels voluntaris.

Per tot això, consideren que no hi ha delicte de desobediència. També descarten la prevaricació perquè no tenien informació jurídica vàlida per considerar que el que feien era injust. I tampoc hi ha malversació de diners públics perquè la decisió de la despesa pel 9-N entrava dins dels objectius polítics d'una àmplia majoria del Parlament.

Anar al contingut