El president Mas, a "Els matins" de TV3
El president de la Generalitat, Artur Mas, a "Els matins" de TV3
Sant Joan Despí

Mas ofereix ser "soci permanent" de qui governi a Madrid a canvi del pacte fiscal

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha posat el pacte fiscal per a Catalunya com a condició per donar al pròxim govern de Madrid un suport a llarg termini. Mas ha dit que pensen plantejar la qüestió just després de les eleccions generals, independentment de quan es produeixin finalment, i per això ha presentat CiU com l'única força capaç d'evitar una majoria absoluta del PP i alhora de fer possible aconseguir el pacte fiscal per a Catalunya. En declaracions a "Els matins" de TV3, seguint amb la metàfora marinera que l'acompanya des que va arribar al govern, Mas ha insistit que "el pacte fiscal és el primer port", tenint en compte que "el sentit de la nostra ruta és el dret a decidir dels catalans". L'endemà de defensar que cal anar cap a una "transició nacional", el president Mas ha dit que "la navegació l'hem de fer amb el màxim consens possible".

Actualitzat
Mas ha afirmat que la perspectiva d'unes eleccions generals anticipades no li fa "ni fu ni fa" i que el que l'interessa és saber si el govern espanyol de Zapatero està disposat a fer la feina que li toca en els pròxims sis mesos. Si no és així, Mas ha demanat a l'executiu socialista que convoqui eleccions com abans millor.

El president de la Generalitat ha dit que sigui quin sigui l'escenari a Madrid, pensa demanar el pacte fiscal just després dels comicis. I ha reconegut que plantejaran la campanya electoral basant-la en l'objectiu d'aconseguir el pacte fiscal.

Mas ha considerat que després de la retallada de l'Estatut del Tribunal Constitucional d'ara fa un any "molta gent ha obert els ulls" i ha vist que Espanya vol Catalunya, però "la vol desfigurada, la vol dòcil, perifèrica i pagana".

Geometria variable

Respecte a la situació a Catalunya, Artur Mas ha dit que no dubtaria a convocar eleccions anticipades aquí si l'oposició obstaculitzés en bloc la política de reformes i sanejament de les finances que impulsa el govern de CiU. Malgrat aquesta determinació, el president de la Generalitat ha destacat que l'escenari polític català avança en una direcció oposada i ha posat com a exemple els recents pactes de pressupostos amb el PP i els acords amb el PSC per les lleis òmnibus.

Mas ha indicat que no sap si aquest escenari de pactes a totes bandes es podrà mantenir al llarg de la legislatura, però que la seva intenció continua sent buscar suports per tirar endavant les mesures que considera necessàries per fer sortir Catalunya de la crisi.

En aquest sentit, ha justificat els pactes amb els populars assegurant que "d'estores vermelles res de res", però que "no puc donar l'esquena a l'actitud positiva del PP cap als problemes del país".

15-M

Artur Mas s'ha referit al moviment dels indignats i a les protestes que han dut a terme i ha assegurat que les comprèn en tant que "expressió de confusió, malestar i desesperança". Mas ha afirmat que en una democràcia s'ha de tenir dret a expressar aquest malestar, però ha afirmat que "la part que no entenc és que no trobes interlocutors, ni propostes".
Anar al contingut