Barcelona

Mas nomena Munté vicepresidenta i portaveu; Borràs, consellera de Governació; Jané, d'Interior, i Ciuraneta, d'Agricultura

Meritxell Borràs, nova consellera de Governació; Jordi Jané, d'Interior, i Jordi Ciuraneta, d'Agricultura

RedaccióActualitzat

El president Artur Mas ja ha fet públics els canvis en el seu executiu. La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, serà a partir d'ara la nova vicepresidenta i la portaveu del govern. Per tant, Francesc Homs deixarà les funcions de portaveu, tot i que continuarà sent conseller de la Presidència.

A l'executiu hi ha tres noms nous. ​La diputada al Parlament Meritxell Borràs serà la consellera de Governació i Relacions Institucionals, funcions fins ara en mans de l'anterior vicepresidenta, Joana Ortega.

El diputat al Congrés Jordi Jané serà el conseller d'Interior, i el diputat al Parlament Jordi Ciuraneta, el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

Potenciar l'eix de les polítiques socials

L'ascens de Neus Munté com a vicepresidenta i portaveu s'interpreta en clau de potenciar l'eix de les polítiques socials del govern.

Els nous consellers substituiran la vicepresidenta Ortega i els consellers Ramon Espadaler i Josep Maria Pelegrí, d'Interior i Agricultura, respectivament. Tots tres són membres d'Unió Democràtica de Catalunya i van sortir de l'executiu arran del trencament de la federació Convergència i Unió.

La presa de possessió, al Saló de Sant Jordi del Palau

Els nous consellers han pres possessió del càrrec en un acte al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat presidit per Mas, que ha assegurat que ara hi ha un govern "100% cohesionat" pel "sí-sí". Tant la nova vicepresidenta, Neus Munté, com els tres consellers han promès el càrrec després que el secretari de govern, Jordi Baiget, ha fet la lectura dels decrets de nomenament. Més tard, tots tres han pres possessió de les seves respectives carteres.

Tot i això, no ha estat possible la primera fotografia del nou executiu ja que els consellers Felip Puig i Andreu Mas-Colell estan de viatge oficial.

El primer govern format íntegrament per membres de CDC

En més de trenta anys, aquest serà el primer govern format íntegrament per membres de Convergència després que les diferències amb Unió han anat "in crescendo" en les últimes setmanes, i han acabat amb gairebé quatre dècades de coalició política que havien suportat altres crisis. La votació dels militants d'Unió per decidir la seva posició sobre el procés sobiranista va evidenciar un suport gairebé igual tant per als partidaris del full de ruta independentista com per a la proposta de la direcció, i Unió va decidir fer valer el suport a les tesis oficialistes davant el seu soci.

Els de Duran i Lleida van considerar, però, un ultimàtum de Convergència la seva posició inamovible a favor de la independència i del caràcter plebiscitari de les eleccions del 27-S, i els fets es van precipitar dimecres passat amb la sortida del govern dels tres membres d'Unió. Al cap de poques hores, Convergència Democràtica anunciava el trencament de la federació i assegurava que no anirien junts a les eleccions.

Aquest cap de setmana, Artur Mas ha llançat una proposta a les entitats sobiranistes, a les quals ha demanat que s'uneixin en una única llista de cara a les pròximes eleccions, a la qual s'afegirà i que no cal que encapçali. Al mateix temps, Unió Democràtica ha fet un tens consell nacional en què ha anunciat que es presentarà a les eleccions sota les seves sigles. Joan Rigol, líder històric d'Unió Democràtica, marxa del partit, i el sector crític ha anunciat que donarà suport al full de ruta del president Mas.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut