Mas: "No és funció dels polítics demanar als CDR que pressionin"

RedaccióActualitzat

L'expresident de la Generalitat creu que el president Quim Torra no hauria d'haver demanat als CDR que "pressionessin" el govern. Ho ha dit en una entrevista a "El suplement", de Catalunya Ràdio, on també ha defensat el conseller d'Interior, Miquel Buch.

Mas assegura que ell no hauria fet la crida que va fer Torra als CDR:

"No és funció dels polítics demanar als CDR si han de pressionar o no. Crec jo."

El president Mas també ha retret algunes de les accions dels Comitès de Defensa de la República:

"Entre que els CDR es quedin a casa i que provoquin determinades situacions hi ha una diferència."

De fet, considera que no hi ha cap raó per a la dimissió de Miquel Buch com a conseller d'Interior, i defensa que qualsevol modificació que es faci en el cos dels Mossos d'Esquadra ha d'obeir a raons policials, i no pas polítiques.

"Si en un moment determinat hi ha una actuació policial que a ull d'algú no agrada, que al mateix govern pot no agradar-li, això ja ho admeto. Que el govern pot demanar a la cúpula dels Mossos que es revisin determinats protocols... En tot això, hi puc estar d'acord. Ara, que d'aquí se'n demani la dimissió del conseller d'Interior, em sembla exageradíssim, inoportú i absolutament partidista."

Mas ha recordat que els Mossos que ara es critiquen són els que s'elogiaven després dels atemptats de la Rambla.

 

 

Un Consell per la unitat

Mas també ha defensat el Consell per la República com un instrument clau per a la unitat del sobiranisme.

"Ho veig com el bressol o la incubadora de la unitat. Si la unitat no és del tot possible, com caldria, en altres àmbits, com en la dinàmica dels partits, almenys en el Consell per la República aquesta unitat hauria d'existir. Aquí no hi ha excusa."

Mas destaca que el Consell, com a entitat privada, impulsarà les accions d'internacionalització que la Generalitat "no pot fer pel control de l'Estat".

L'expresident ha subratllat que l'independentisme ha de calcular "bé" les seves forces, perquè encara no s'ha aconseguit "doblegar" les estructures de poder de l'Estat.

"No només s'ha de tenir un pols, cal una estratègia per guanyar aquest pols."

 

Quina majoria convé

Mas també ha destacat que una majoria a l'Estat formada per PSOE i Podem és millor que una del PP, Cs i Vox.

"Preferim el PSOE amb Podem per obrir escletxes de cara al futur amb alguna possibilitat de diàleg constructiu i pacte. O es prefereix el 'com més malament millor'?"

Pel que fa a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat, Artur Mas ha evitat concretar si seria partidari de donar-hi suport i ha recordat que quan ell va ser president ha haver de governar sense comptes al llarg d'un exercici.

 

 

Els presos, "injustament indefensos"

Finalment, durant l'entrevista, Mas ha parlat de la vaga de fam que impulsen diversos polítics presos a Lledoners. Després de dir que ell no farà "cap dejuni", ha defensat la reivindicació dels presos i ha dit que estan "injustament indefensos". També ha celebrat que les iniciatives del món polític i del govern per donar suport als presos en vaga de fam "es fan amb la millor de les intencions".

Pel que fa a les eleccions municipals i a les candidatures independentistes a Barcelona, ha lamentat que hi hagi cinc llistes diferents quan s'havia fet el clam d'una sola llista per assegurar una alcaldia independentista. Tot i evitar posicionar-se per Neus Munté o Ferran Mascarell, Mas ha admès que defensarà Munté per ser la proposta del PDeCAT.

ARXIVAT A:
Procés catalàCDRArtur MasQuim Torra
Anar al contingut