Barcelona

Mas manté el seu cercle de confiança però deixa Oriol Pujol sense càrrec

El secretari general de Convergència, Artur Mas, mantindrà en la nova direcció del partit els seus dirigents de més confiança, com David Madí i Francesc Homs, però s'oblida d'Oriol Pujol, que no rebrà cap càrrec orgànic a la formació. Tot i això, Pujol estarà al comitè executiu com a portaveu al Parlament.

Actualitzat

Dos dies abans de l'inici del XV Congrés de CDC, Mas ja havia perfilat la pròxima direcció del partit. Es tracta d'una executiva continuista, tot i el 40% de cares noves, amb gent de l'absoluta confiança d'Artur Mas i un 40% més de dones. L'objectiu és incloure totes les sensibilitats: sobiranistes, moderats, liberals, socialdemòcrates i representació de tot el territori.

Al marge de la indiscutible presidència del partit per a Jordi Pujol, Mas tindrà just per sota seu en l'organigrama Felip Puig, secretari general adjunt i número dos de CDC a la pràctica. Suprimides les sis vicesecretaries generals creades en el congrés anterior, els càrrecs amb més pes després de Mas i Puig són els quatre secretaris executius: David Madí, de comunicació i estratègia; Francesc Homs, d'estudis i programes; Lluís Corominas, de territori, acció municipal i militància, i Montserrat Candini, d'àmbit sectorial.

Madí i Homs, dos homes identificats amb l'anomenat "pinyol", o nucli dur de la confiança de Mas, es veuen així promocionats, després que en els últims quatre anys han ocupat càrrecs orgànics formalment per sota dels sis vicesecretaris generals. En canvi, una de les cinc noves secretaries executives previstes inicialment, la de relacions institucionals, que en principi estava assignada a Oriol Pujol, finalment no es crearà. Encara que no tindrà cap càrrec en l'aparell del partit, Pujol seguirà formant part de l'executiva com a membre nat, en virtut de la seva funció com a portaveu de CiU al Parlament català.

A més de les secretaries executives hi haurà set secretaries sectorials, que ocuparan Imma Riera (innovació), Irene Rigau (educació), Antoni Fernández Teixidó (economia), Meritxell Borràs (territori), Carme Vidal (cultura), Josep Lluís Cleries (societat del benestar) i Jordi Ciuraneta (medi rural). Hi haurà també diverses secretaries de coordinació, que ocuparan Joan Ramon Casals (política municipal), Maite Fandos (militància i formació), Jordi Cuminal (comunicació), Imma Mis (logística i actes), Cesca Domènech (sectorial) i Jordi Baiget (projectes, estudis i programes).

Antoni Vives serà el responsable de les relacions amb Galeuscat, Carles Llorens seguirà en política internacional, Germà Gordó podria repetir com a gerent, i com a presidenta del consell nacional de CDC es presentarà Marta Alòs. El fins ara president del consell nacional, Carles Campuzano, tindrà la secretaria transversal d'immigració, Pilar Pifarré s'ocuparà de política d'igualtat i Francesc Bregolat tindrà la secretaria de persones grans.

El comitè executiu tindrà fins a set representants territorials. També formaran part de la direcció com a membres nats el portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol; el portaveu al Congrés, Pere Macias; el portaveu al Senat, Jordi Vilajoana; el president del grup municipal de CiU a Barcelona, Xavier Trias; el portaveu a l'Eurocambra, Ignasi Guardans, i dos dirigents de les JNC.

Entra a la directiva l'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, a qui Artur Mas ha proposat per presidir el consell d'alcaldes i dirigents territorials de CDC, de nova creació, i a qui també vol situar en el nou secretariat permanent. El veterà Josep Maria Cullell tornarà a la direcció com a president del nou "consell assessor sènior" del partit, mentre que Imma Juan aspira a ser la defensora del militant i Neus Munté, la presidenta de la comissió d'arbitratge del partit.

Com a membres convidats també hi haurà un representant de la Fundació Catalanista i Demòcrata Ramon Trias Fargas, que podria ser Marc Guerrero, i el president de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, Salvador Esteve, a més d'un representant de les diputacions, el gerent i el responsable de les finances.

Anar al contingut