Barcelona

Mas i Duran segellen la unitat de CiU i acorden la seva estratègia a Madrid

Convergència i Unió Democràtica han tancat la crisi que amenaçava, fins i tot, de trencar la federació. Els seus dos líders, Artur Mas i Josep Antoni Duran Lleida, han fet públic un missatge d'unitat i entesa de cara a les pròximes eleccions. L'acord és ambigu, però deixen per després dels comicis -i en funció del resultat- quin paper farà CiU en la governabilitat d'Espanya. L'acord també fa referència al que anomena "millorar la qualitat democràtica". Per això el document obre la porta a proposar, per exemple, que es respecti la llista més votada o bé que es puguin aplicar les llistes obertes.

Actualitzat
Després de cinc setmanes d'intens debat intern entre CDC i Unió, en les quals no han faltat especulacions de ruptura si no s'assolia un denominador comú, els dos socis han tancat un acord que rasa de moment la discussió, amb ànim de "treballar junts, colze amb colze, fent pinya i sumant esforços perquè CiU es converteixi en una força decisiva" a Madrid, segons ha explicat Mas. "CiU no li podia fallar a Catalunya, havíem d'estar a l'altura de les circumstàncies", ha afirmat Mas per il·lustrar la necessitat que CDC i Unió es presentessin unides a les eleccions.

La intenció, per tant, és no reobrir el debat sobre una possible entrada en el govern fins passades les eleccions, si bé abans, en l'elaboració del programa electoral, caldrà entrar en majors concrecions i anar més enllà del que assenyalen els tres folis dels quals consta el document acordat ahir per Mas i Duran.

L'acord, ha explicat Mas, esmenta les "línies mestres" de l'estratègia electoral de CiU, "però les decisions últimes i més importants hauran de prendre's una vegada coneguts els resultats electorals". Amb tot, posa sobre la taula les condicions de sempre: el desplegament de l'Estatut i millorar la competitivitat econòmica i el benestar.

Duran, particularment insistent a negar qualsevol fissura amb el seu soci de federació, ha coincidit amb l'anàlisi de Mas: "Les decisions definitives les prendrem el dia que tinguem a les nostres mans els elements per decidir allò que hem de fer".

Millorar la qualitat democràtica


Els dos dirigents han passat de puntetes sobre un dels punts més discutits de l'acord, el que estableix que una de les condicions per pactar amb CiU a Madrid serà impulsar mesures per "millorar la qualitat democràtica, tant en l'àmbit català com estatal".

Malgrat la inconcreció d'aquest punt, dirigents de CDC assenyalen en privat que cal interpretar-lo com una al·lusió al fet que si el PSOE desitja comptar amb el suport de CiU a Madrid, el PSC s'ha de comprometre a respectar d'ara endavant la força més votada a Catalunya.

Duran ha assenyalat que la concreció d'aquesta condició passa per formular una proposta que "no farà només referència" a si el sistema electoral ha d'obligar a respectar la llista més votada, sinó també a "altres factors importants de qualitat democràtica", com per exemple modificar la fórmula de les llistes tancades.

Sense entrar excessivament en detalls sobre possibles escenaris de col·laboració de CiU a Madrid, Duran ha considerat "obvi" que la política catalana "no és un estadi completament separat" de la del conjunt de l'Estat, per la qual cosa un pacte en l'àmbit espanyol "segur que tindria conseqüències" a Catalunya.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut