L'article d'Artur Mas a Le Figaro.
L'article d'Artur Mas a Le Figaro.
París

Mas deslliga el procés català del nacionalisme en un article al diari francès "Le Figaro"

En un article al principal diari francès, el president de la Generalitat intenta deslligar el procés català del nacionalisme, un terme molt desprestigiat a la política francesa

RedaccióActualitzat

Un dels principals diaris de França, "Le Figaro", publica aquest dissabte un article del president de la Generalitat, Artur Mas. Al text, Mas intenta deslligar el procés català del nacionalisme, un terme molt desprestigiat i menystingut a la política francesa.

En l'article, titular "Catalunya vol elegir el seu futur", Mas es pregunta per què tanta gent va voler anar a votar el 9-N i reclama pels catalans el mateix dret que han tingut els escocesos, els quebequesos i els lituans. Un dret que, diu, està convençut que bona part de la societat espanyola també els reconeixeria.

Mas adverteix Mariano Rajoy que "amagar-se darrera la Constitució espanyola, que no ha estat votada per cap ciutadà nascut després del 1960, és la prova d'un coratge polític pobre".

El text de Mas mira d'explicar el procés català al públic francès i té com a principal objectiu vèncer el prejudici del nacionalisme. Mas destaca el caràcter profundament europeista del catalanisme. El president nega voler "aixecar fronteres" i defensa que la Catalunya independent seria "sempre un aliat fidel d'Europa i dels valors que representa".

Mas argumenta que "la majoria de catalans provenen ells o els seus pares d'Espanya, de Romania, d'Itàlia o del Marroc". A més, afegeix que el català continua sent la llengua minoritària a Catalunya. Per tot plegat, argumenta que "seríem irresponsables si pretenguéssim bastir sobre aquesta realitat un projecte polític nacionalista".

Mas mira de contrarrestar així els arguments dels principals actors de la política francesa, el primer ministre Manuel Valls i el president de la República, François Hollande, que cada cop que es refereixen directament o indirectament al cas català parlen dels perills del populisme, el nacionalisme i el separatisme per al projecte europeu.

L'article de Mas es pot llegir a la pàgina 18 de la secció d'opinió "Champs Libres. Débats" en l'edició d'aquest cap de setmana del degà de la premsa francesa.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut