Mas firma el decret que fa oficial l'avançament electoral. (Foto: EFE)
Mas firma el decret que fa oficial l'avançament electoral. (Foto: EFE)
Barcelona

Mas demana que es voti "sense por" i promet "pulcritud democràtica"

El president de la Generalitat, que ha firmat el decret de dissolució del Parlament de Catalunya i de convocatòria d'eleccions per al 25 de novembre, ha recordat que mai com ara les eleccions catalanes havien tingut tanta transcendència a Europa i el món". "Ens estan mirant", ha dit, però ha llançat un avís: "La gent també està mirant Espanya".

RedaccióActualitzat
Després d'un cap de setmana d'intensa activitat política, en què els diferents partits catalans han començat a posar en marxa la seva maquinària electoral, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha firmat el decret de dissolució del Parlament de Catalunya i de convocatòria d'eleccions per al 25 de novembre, unes eleccions "com no n'havíem tingut en 30 anys", "històriques", ha dit: "Mai Catalunya s'havia enfrontat a una decisió tan complexa com aquesta, i al mateix temps tan il·lusionant; mai en dècades i dècades", ha assegurat el president en una compareixença a la galeria gòtica del palau de la Generalitat després de fer oficial l'avançament electoral.

"Sense por" i amb "pulcritud democràtica"

"La gent ha de reflexionar a fons i actuar amb conseqüència", ha dit, després de confiar que hi haurà una alta participació: "Que votin amb llibertat i sense por, que s'acostumin a votar sense por", ha afirmat Mas, en clara referència a la futura celebració d'un referèndum. Pel president català, tenir por "d'aquest procés és tenir por de la democràcia". Convençut que actualment ningú pot utilitzar "les armes" per anar "contra la voluntat d'un poble", en aquests comicis del que es tracta és, segons Mas, de decidir "si Catalunya ha de tenir la sobirania suficient per decidir el seu futur".

Mas ha recordat els motius "més que suficients" per avançar unes eleccions "excepcionals per a moments excepcionals": la manifestació de l'Onze de Setembre i el "no" rotund al pacte fiscal després de la humiliació de la sentència de l'Estatut, i ha remarcat que "qualsevol procés que faci Catalunya tindrà una pulcritud democràtica absoluta", una pulcritud que "se'ns ha d'exigir i ens hem d'autoexigir". "Volem decidir el nostre futur", i ha recordat que "estem en una Espanya democràtica i en una Europa que consagra la democràcia".

"Els que utilitzen l'estratègia de la por s'estan retratant ells mateixos"

El president, però, no s'ha estat de carregar contra "els que utilitzen l'estratègia de la por", a qui ha anomenat "els altres". "Tot són amenaces, però no hi hem de caure", ha dit. El president Mas ha recordat en aquest punt les paraules de la vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, per qui la independència de Catalunya no ha de suposar la seva sortida de la UE. I també ha tornat a reiterar que a Europa no hi ha precedents d'un cas com aquest; un cas que no és un trencament, sinó l'"evolució natural d'una nació".

Un altre dels missatges que ha volgut recordar el president de la Generalitat és que "mai com ara les eleccions catalanes havien tingut tanta transcendència a Europa i el món: ens estan mirant", ha dit, però ha llançat un avís: "La gent també està mirant Espanya". És per això que, per Mas, "els que utilitzen l'estratègia de la por s'estan retratant ells mateixos".

Llei de consultes i llei electoral

El president Mas ha assegurat que a la conferència de presidents autonòmics d'aquest mateix dimarts dirà al president espanyol que el repartiment ha de ser més equitatiu, i ha dit que una de les primeres tasques que haurà de recuperar el govern que surti de les eleccions del 25-N és la llei de consultes. A més, ha reconegut que el fet que Catalunya no tingui a hores d'ara una llei electoral és una mancança.

Respecte a la situació econòmica, Artur Mas ha assegurat que no vol enganyar ningú: "Catalunya genera prou recursos per mantenir l'estat del benestar", però "la nostra situació al conjunt de l'Estat i el fet que reparteixin injustament les càrregues i sacrificis entre comunitats i Estat" està posant en dubte aquest estat del benestar. És per això que no pot prometre que no hi haurà més retallades, "i els que ho facin estan enganyant", perquè "no depèn de nosaltres".

Punt final a una legislatura de dos anys

La firma de decret de convocatòria d'eleccions posa el punt final a una legislatura que no ha durat ni dos anys. El decret entrarà en vigor com a molt tard dimecres, amb la publicació al Diari Oficial de la Generalitat. A partir d'aquest moment, es compten els 54 dies exactes que fixa la llei electoral perquè se celebrin les eleccions al Parlament.

Els diferents partits ja estan prenent posicions en aquesta precampanya, amb un eix molt clar que separa els defensors de la independència i els defensors de la permanència a Espanya, amb l'afegit de les crítiques a les retallades que volen introduir el PSC i Iniciativa. De moment, una enquesta d'"El Periódico" diu que CiU guanyaria de 2 a 3 escons respecte al 2010, però sense arribar a la majoria absoluta; que el PSC i el PP baixarien, i que ERC, Solidaritat i Ciutadans pujarien. Iniciativa es quedaria igual. En la mateixa línia anava una enquesta que publicava aquest diumenge "La Vanguardia".

La convocatòria electoral ha paralitzat l'activitat del Parlament, i queden ajornades, de moment, les dues comissions d'investigació en marxa, la del sector sanitari i la de les caixes d'estalvis, que havia de començar a treballar aquest dilluns mateix.
Anar al contingut