Aranjuez / Barcelona

Mas creu que Catalunya ha d'avançar cap a l'autodeterminació amb el concert econòmic com a primer pas

El president de CiU, Artur Mas, creu que Catalunya ha de respondre a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) obrint vies que li permetin arribar a l'autodeterminació. Mas ha considerat que la primera parada d'aquest camí nou ha de ser el concert econòmic i ha afegit que el dret a decidir "pot arribar tan lluny com vulgui la societat catalana". En una intervenció en una universitat madrilenya, Mas ha remarcat que el TC ha barrat el pas a l'autogovern de Catalunya amb una interpretació "rígida i tancada" de la Constitució.

Actualitzat
Artur Mas ha afirmat que el TC "ens ha posat davant d'una paret, no hi ha portes ni finestres. Avançar cap a l'autodeterminació és una via que nosaltres no havíem posat a sobre la taula i que ara és una possibilitat". El dirigent de CiU ha subratllat que cal "veure una via de concert o conveni per gestionar els recursos propis com a primera escala, que arribarà al que aspiri la societat catalana". 

Oriol Pujol i Duran i Lleida prioritzen un govern fort

El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha dit en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio" que ell personalment està a favor de la independència de Catalunya, però assegura que aquesta no és l'aposta de la federació nacionalista.

"Jo, personalment, la vull, no me n'he amagat mai. Hi ha un tarannà àmpliament estès dins de Convergència de gent que és independentista. Ara bé, la gent sap que d'això no en fem la nostra bandera ni la nostra proclama immediata pel país", ha conclòs Oriol Pujol.

Per la seva banda, el secretari general de Convergència i Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha dit a "Els matins", de TV3, que la prioritat, ara, per Catalunya és formar un govern fort.

Sobre les peticions del PSC i ERC perquè CiU "sortís de l'armari", Duran ha subratllat que ara el que a ells els preocupa realment és la sentència de l'Estatut, i que no cauran en el "parany" o "l'estratègia" de les interpel·lacions.

Duran ha dubtat de l'independentisme d'Esquerra, i ha dit que ho són "teòricament, si més no els caps de setmana", ja que "la resta de la setmana, juntament amb el PSC, governen". El secretari general de CiU ha conclòs que "ERC és la garant que Catalunya tingui el president de la història més depenent, políticament parlant, de Madrid".

Per acabar, sobre la proposta del PSC de reformar la Constitució, Duran ha dit que la idea no és viable perquè si no s'ha pogut tirar endavant la reforma de l'Estatut tampoc es podrà fer amb la Carta Magna.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut