Pla mitjà de l'expresident de la Generalitat Artur Mas impartint la lliçó inaugural del curs 2017-2018 de l'INEFC de Lleida
Pla mitjà de l'expresident de la Generalitat Artur Mas impartint la lliçó inaugural del curs 2017-2018 de l'INEFC de Lleida

Mas considera el discurs de Puigdemont "un intent de pacificar" i diu que si l'Estat no s'hi avé "cometrà un gran error"

ACN Lleida.-L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, considera que "el que va passar ahir al Parlament i el que va dir el president Puigdemont és un intent de pacificar" i "si el govern espanyol no s'agafa a aquesta pacificació cometrà un gran error", ha afirmat. Mas ha defensat la necessitat d'iniciar un diàleg però "això no es pot fer demanant renúncies ni humiliant a ningú", sinó que "s'ha de fer de tu a tu i entenent que hi ha una realitat que és la que és a Catalunya, que l'expressen milions de persones i això en una democràcia s'ha de saber escoltar i respectar". Per l'expresident, cal que aquest diàleg sigui "sincer" per tal que permeti "trobar les solucions acordades que siguin positives per a tothom". Pel que fa al requeriment que Mariano Rajoy ha fet a Puigdemont perquè aclareixi si ha declarat la independència, Mas ha optat per no pronunciar-se sense conèixer abans la valoració que se'n fa des del Govern.

Per Artur Mas, l'oferiment llençat aquest dimarts des del Parlament pel president de la Generalitat, Carles, Puigdemont, suposa "l'enèsim" intent de diàleg que, d'una forma "constructiva i sense renúncies per part de ningú permeti construir un escenari que porti als acords que són necessaris en benefici de tothom". Des de Lleida, l'expresident ha defensat la necessitat de "pacificar" la situació davant un clima que ha qualificat com a "enrarit" i, en aquest sentit, ha assenyalat que "a Catalunya s'està fent un altre cop una aposta de pacificació", després de la compareixença de Puigdemont al Parlament.Preguntat sobre una declaracions que havia fet l'any 2015, en plena campanya del 27, en què va dir que els bans no marxarien de Catalunya en cas d'independència, Artur Mas ha matisat que es va referia al moment en què "Catalunya fos un país independent de forma efectiva", mentre "ara estem en un període de transició". L'expresident veu "lògic" que en un període com l'actual "hi hagi alguns costos de transició, com passa a tot arreu", malgrat remarcar que alguns bans o empreses ja han dit que la decisió de traslladar la seva seu social fora de Catalunya podria ser temporal. Tot i això, Mas s'ha mostrat convençut que "quan Catalunya sigui un estat independent, serà un país que tindrà una orientació econòmica molt positiva". Artur Mas ha estat l'encarregat de pronunciar la lliçó inaugural del curs acadèmic 2017-2018 de l'INEFC Lleida, acte que també ha comptat amb la presència del secretari general de l'Esport, Gerard Figueras. Durant la seva intervenció, l'expresident ha declarat que "quan Catalunya ha tingut l'oportunitat de tenir capacitat de decisió pròpia en diferents àmbits -entre els quals ha citat l'esport o les universitats-, normalment l'ha aprofitat de manera positiva" i aspirant " a ser dels millors". D'altra banda, Mas ha afirmat que davant els reptes que encara Catalunya "cal un país i una societat molt ben travada interiorment per evitar debilitats". L'expresident també ha fet una crida a "no caure en l'error d'estatalitzar Catalunya" perquè "una cosa és arribar a tenir un estat i una altra cosa és estatalitzar un país", tal com -ha dit- s'està reclamant des d'alguns sectors. Així i referint-se a tot el teixit associatiu en aquest cas de l'àmbit esportiu, ha defensat que "la col·laboració del món públic i el privat no s'ha de perdre en el futur país". Finalment, Artur Mas ha apel·lat a "no burocratitzar el país fins a les darrers conseqüències" perquè "limitaria el funcionament flexible d'una societat dinàmica".

Anar al contingut