Mas-Colell en el moment de lliurar els pressupostos del 2014 a De Gispert.
Mas-Colell en el moment de lliurar els pressupostos del 2014 a De Gispert.
Barcelona

Mas-Colell: "Sense comptar interessos, en els últims tres anys hem reduït la despesa un 22%. Hem arribat al límit"

Mas-Colell lliura a la presidenta del Parlament els pressupostos per al 2014. Per no retallar més, el govern català incorporarà una trentena de noves taxes i un increment de les actuals. A més, recupera l'Impost de Successions. ERC encara no hi ha donat el vistiplau definitiu. Aquests seran els primers pressupostos del govern d'Artur Mas que entraran en vigor l'1 de gener.

RedaccióActualitzat

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, lliura a la presidenta del Parlament el llapis de memòria amb els pressupostos pel 2014 que el govern ha aprovat aquest dimarts. ERC assegura que encara no hi ha donat el vistiplau definitiu. Els republicans, que han estat treballant amb el govern de CiU en la confecció dels comptes, en volen mirar la lletra petita abans de posicionar-se definitivament.

Mas-Colell ha explicat que aquests pressupostos es fan en un moment difícil i de crisi, i que aquesta continua, tot i que Catalunya ha sortit de la recessió. "Podem estar en un moment de principi de recuperació", ha afegit. També ha dit que "en els últims tres anys des de la Generalitat hem fet un esforç molt gran per reduir la despesa. Sense comptar interessos, en els últims tres anys hem reduït la despesa un 22%. Hem arribat al límit", ha assegurat.

La característica d'aquests pressupostos és, doncs, la càrrega fiscal, que convertirà Catalunya en una de les comunitats autònomes amb més impostos. Davant de les baixades de taxes de Madrid o Extremadura, el govern català afirma que no s'ho pot permetre i que no té cap més remei que augmentar la pressió fiscal per evitar més retallades en despesa social.

Les arques de la Generalitat necessiten ingressar uns 1.200 milions d'euros. La major part s'han d'aconseguir a través de la venda de patrimoni i la resta, amb una trentena de noves taxes -pactades amb ERC- i un encariment de les actuals.

Així, es recuperarà l'Impost de Successions, que ha de permetre l'ingrés de 110 milions d'euros. Els cònjuges en quedaran exempts. Els fills, néts o ascendents l'hauran de pagar a partir dels 200.000 euros d'herència. El percentatge augmentarà progressivament, segons la quantitat a rebre.

A més, s'ha aprovat un augment de l'Impost de Transmissions Patrimonials del 8 al 10%. Aquesta taxa és la que grava, per exemple, la compra d'habitatges de segona mà. A més de recuperar Successions, l'executiu preveu gravar la producció d'energia nuclear, l'emissió de gasos contaminants i crear un nou impost als habitatges desocupats propietat de societats mercantils.

El govern aprofitarà la llei d'acompanyament per cobrar la tramitació de subvencions en matèria cultural, per demanar un duplicat de la targeta sanitària, per serveis extraordinaris prestats pels Mossos, per implantar l'eurovinyeta -peatge- per a camions i vehicles pesants i fins i tot ha decidit cobrar per mediacions que faci la Generalitat en un conflicte laboral previ a la via judicial.

D'altra banda, el govern català preveu continuar amb les privatitzacions. Segons fonts parlamentàries, els ingressos extraordinaris per aquestes vies podrien superar els 1.000 milions d'euros.

Aquestes mateixes fonts han explicat que l'executiu ha configurat uns comptes per al 2014 que mantindran el nivell de despesa respecte a aquest any. Això no obstant, cal recordar que la despesa no financera dels departaments pressupostada el 2012 va sumar 23.941 milions d'euros, i que, després de successives retallades de la despesa aquell any i el 2013, el nivell de despesa del 2014 se situarà per sota dels 20.000 milions d'euros.

Una altra singularitat dels comptes de 2014 és que seran els primers pressupostos del govern d'Artur Mas que entraran en vigor l'1 de gener.

Anar al contingut