Sant Joan Despí

Mas-Colell estudia pagar als funcionaris el mateix que el 2007 i suprimir l'extra de Nadal

La Generalitat vol deixar els sous dels funcionaris a nivells del 2007, l'any de referència per a la despesa pública. El conseller d'Economia del govern, Andreu Mas-Colell, ho ha defensat en una entrevista a "Els matins" de TV3, en què ha explicat que "el 2007 teníem una salut de primera línia, bon ensenyament, bones universitats, etc., i hem de poder-ho tornar a fer". Per tornar al nivell del 2007, però, "poc o molt hem de modificar els augments salarials que hi ha hagut des del 2007", ha matisat el conseller. Posteriorment, al Parlament, Mas-Colell ha deixat clar que les retallades es negociaran amb tots els agents socials.

Actualitzat
Mas-Colell també ha qualificat de "gest simbòlic" que el govern no percebi la paga de Nadal i no ha descartat que s'estengui a la resta de treballadors públics. "És una indicació d'un procés necessari que el govern ha volgut començar posant la nostra paga sobre la taula." L'endemà que el president Artur Mas anunciés al Parlament la decisió, Mas-Colell ha assegurat que, donada l'època d'ajustos que vivim, cal intervenir també en els sous i les compensacions salarials. "És l'única cosa que es pot tocar, i m'agradaria dir que no es pot tocar, però s'ha de tocar."

"S'ha d'ajustar tot i s'han d'ajustar mínimament també les compensacions salarials", ha afegit el conseller, per qui "més val que tots els treballadors públics fem un esforç individual, perquè si no aquest redimensionament serà que els tocarà molt a alguns i gens a d'altres". "Més val que ens toqui a tothom", ha conclòs.

Nova emissió de bons


El conseller d'Economia també ha anunciat a TV3 que la Generalitat ja ha tancat una acord amb les entitats bancàries per a una nova emissió de bons per a particulars per renovar els 3.000 milions d'euros que va col·locar el tripartit en unes condicions "molt interessants", tot i que serà ampliable a 4.000.

Tindrà dues modalitats, a un any, amb un interès del 4,75%, i a dos anys, a un 5,25%. Es posarà al mercat aquest mes i la data per adquirir efectivament els bons està prevista pel 21 de novembre, coincidint amb el venciment de l'emissió de bons que va fer el tripartit. Els bons es podran adquirir a través de Caixabanc, CatalunyaCaixa i Banc de Sabadell.

Pressupostos retallats, però no tant

Pel que fa als pressupostos de la Generalitat de l'any que ve, ha assegurat que es retallaran, però menys del 10% que s'ha fet aquest any. També ha afirmat que és "impossible" tenir els pressupostos abans del 10 d'octubre, tal com li ha demanat l'oposició. El conseller ha explicat que quan arribi aquesta data demanarà comparèixer al Parlament per donar-ne explicacions. A més, Mas-Colell ha explicat que només l'any 1980 es van presentar els comptes públics abans del 10 d'octubre.

"Els presentarem quan s'hagin de presentar", ha assegurat el responsable d'Economia, per  qui hi ha "raons tècniques" de pes per no poder-los tenir a punt en aquesta data, però, a més, són prou importants per no convertir-los "en pim-pam-pum electoral".

Mas-Colell també ha afirmat que la Generalitat prepara un seguit de privatitzacions per tenir més ingressos de cara a l'any que ve. Ha explicat que la fórmula no està dissenyada però sí que ha avançat les empreses que podria afectar.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut