Barcelona

Mas-Colell dóna a entendre que Catalunya s'acollirà al fons autonòmic i Homs diu que no seria un rescat

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, admet que al fons de liquiditat autonòmic és una font de la qual podria beure la Generalitat per fer front als seus compromisos financers. Ho ha dit en una entrevista a la BBC, que ha comentat, a instàncies dels periodistes, el portaveu Francesc Homs per aclarir que la decisió no està presa i que, en cap cas, d'aquesta ajuda se'n pot dir rescat.

RedaccióActualitzat
El govern de la Generalitat necessita liquiditat com l'aire que respira per fer front als seus compromisos financers. Una font per aconseguir aquests diners podria molt ben ser el Fons de Liquiditat Autonòmic que ha obert el govern espanyol al qual ja s'ha acollit, de moment, el País Valencià.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ho veu com una solució a tenir en compte ja que, segons ha explicat en una entrevista a la BBC: "La situació actual de Catalunya és que no té cap altre banc que el govern d'Espanya. Així és la vida. Tothom sap quina és la situació actual dels mercats, som contribuents a Espanya i és normal que recorrem als serveis bancaris del Tresor espanyol perquè hem de gestionar el nostre deute i perquè tenim un objectiu pressupostari".

Recórrer a aquests serveis bancaris, però, no vol sotmetre's a un rescat, segons ha volgut deixar clar l'executiu català. A preguntes dels periodistes, després de les declaracions de Mas-Colell, el portaveu del govern, Francesc Homs, ha estat taxatiu: "No, nosaltres no hem demanat cap rescat ni estem en aquesta situació".

Dels fons de liquiditat que ens posen al nostre abast en fem ús com totes les administracions i des de fa molts anys, ha dit, i ha afegit que "el que marca la línia pel que fa a com se'n diu, si rescat o intervenció, és una votació al Senat, que és el que diu la llei d'estabilitat pressupostària". Per tal que no hi hagués dubtes, el portaveu ha reblat: "Òbviament, des d'aquest punt de vista estem molt lluny, però molt lluny".

Sobre les paraules de Mas-Colell, el portaveu ha afegit que el conseller d'Economia fa temps que demana hispabons perquè l'Estat, que té accés al crèdit en unes condicions diferents, pogués oferir aquestes condicions a tothom igual. "Estem en una situació delicada, ho estem dient des de fa setmanes i mesos, però no més delicada que en aquests últims mesos".

De tota manera, Homs ha dit que la decisió d'accedir a aquest fons de liquiditat "no està presa". El portaveu s'ha preguntat: "Perquè si fas allò que estaves fent -gestió de la Tresoreria, accés a les línies de liquiditat disponibles a canvi d'unes condicions que tots coneixen, pla d'ajustos, sotmetre els nostres plans al Ministeri d'Hisenda-, per què si seguim fent el que fèiem ara se li ha de dir diferent?". Les condicions sobre el Fons de Liquiditat Autonòmic tenen paral·lelismes amb les línies de crèdit habituals que concedeix l'ICO, malgrat que segons la lletra petita publicada pel BOE sobre el Fons de Liquiditat Autonòmic, no queda clara la quantitat que hauria d'assumir la Generalitat en concepte d'interessos.

I seguidament ha denunciat una conxorxa dels mitjans espanyols: "Pel que fa a la gestió de Tresoreria, no hi ha cap novetat tret de les penúries de cada dia. El que sí que hi ha és una operació mediàtica per part de mitjans de fora "perquè tenen interès, suposo, de presentar les coses d'una manera que vagi desgastant la Generalitat de Catalunya o les autonomies en el seu conjunt, vés a saber, o el conjunt de l'estat espanyol, no ho sé; el motiu pel qual ho fan no el sé".

Preguntat per si aquesta denúncia té a veure amb el pacte fiscal, un cop més Homs ha estat taxatiu: "Jo crec que no té a veure amb el pacte fiscal."




NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut