Barcelona

Mas-Colell demana a Rajoy rapidesa i que concreti els seus plans per saber els diners de què disposarà

Dos dies després de l'anunci del president Mas que s'apujaran impostos i taxes, i s'abaixaran els sous dels treballadors públics, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell ha assegurat que el govern no concretarà les retallades fins que no ho hagi negociat amb totes les parts i amb els sectors i col·lectius afectats. De fet, necessitaran suport per aprovar els pressupostos de l'any que ve. El govern també demana a Rajoy que concreti els seus plans, perquè les transferències de Madrid poden incidir en l'increment de taxes a Catalunya.

RedaccióActualitzat
L'anunci que va fer el president de la Generalitat de retallar les despesa en el pressupost de l'any que ve, per limitar el dèficit, ha posat el conseller d'Economia, l'encarregat d'ajustar els comptes, al focus de totes les mirades. Mas-Colell ha confirmat que les retallades de l'any que ve no seran tan fortes com les d'aquest any i, per tant, la reducció del pressupost català per al 2012 serà inferior al 10% d'aquest exercici malgrat la nova onada d'ajustos.

En declaracions durant l'obertura del saló Borsadiner, ha argumentat que encara no se'n pot concretar el percentatge exacte perquè "els comptes estan en elaboració" i han de ser debatuts amb els agents socials, però ha recordat que cal reduir el dèficit a la meitat, fins a l'1,3%. En aquest sentit, ha manifestat: "Caldrà aconseguir-ho rebaixant despesa i augmentant ingressos."

En qualsevol cas, el conseller d'Economia vol tenir clar, abans, quin serà el nivell d'ingressos. I això depèn dels plantejaments del nou govern espanyol, és a dir, de les estimacions macroeconòmiques que faci i de la seva política de transferències a les comunitats autònomes. Mas-Colell demana que el nou govern actuï amb rapidesa.

A l'espera de concretar més, les grans línies passen, segons Mas-Colell, de demanar un altre sacrifici als treballadors públics, i ha assegurat que els usuaris de l'educació i la sanitat no notaran les retallades.

El titular d'Economia ha recordat que des del primer moment va augurar dos anys d'ajustos i retallades. Amb tot, considera que "el públic català s'adona que aquest segon procés d'ajust és necessari".

Finalment, el conseller d'Economia ha assegurat que es fan especulacions sobre el possible augment de les taxes i que encara s'ha d'obrir un procés de diàleg. En la mateixa línia, el conseller de Política Territorial, Lluís Recoder, ha remarcat que tot depèn de l'aportació de l'Estat i que el criteri que s'aplicarà és el de la racionalitat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut