El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.
Barcelona

Mas-Colell confia a cobrar immediatament els 1.700 milions del FLA per posar-se al dia amb els proveïdors

El conseller d'Economia atribueix a un "malentès" el fet que el govern espanyol restés 1.700 milions de l'aportació del Fons de Liquiditat Autonòmica per a Catalunya. Després d'una conversa telefònica amb el ministre Montoro, Mas-Colell confia que cobraran una part dels diners entre aquest dijous i dilluns, i negocia amb Madrid perquè arribin tots els diners que els deuen i la Generalitat es posi al dia amb els seus proveïdors i, especialment, amb les farmàcies.

RedaccióActualitzat

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, confia rebre aviat els diners del FLA perquè la Generalitat es posi al dia amb el seus proveïdors i, especialment, amb les farmàcies, que clamen pels impagaments i exigeixen una resposta al conseller Boi Ruiz. Són 1.700 milions en total, provinents del Fons de Liquiditat Autonòmica, dels quals 1.415 haurien d'arribar de manera immediata.

Mas-Colell ha dit que espera cobrar entre aquest dijous i dilluns aquesta part dels diners i que negocia amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, perquè arribin tots els diners.

"Confio que tot hagi estat un malentès i que aquests recursos es rebin de manera immediata. Estem encara en l'últim dia d'octubre i res m'alegraria més que poder dir que s'ha tractat d'un malentès", ha afirmat el conseller Mas-Colell, en declaracions a la premsa.

El ministre Montoro va assegurar just dimecres al Congrés que la Generalitat disposaria de "tota la liquiditat pertinent" per fer front a les seves necessitats de tresoreria.

Montoro, a més, va telefonar dimecres a la tarda a Mas-Colell, al qual va garantir tota la disponibilitat del FLA i va qualificar de malentès els dubtes sobre aquests pagaments, segons ha explicat el conseller.

Per a Mas-Colell, aquest "to positiu" i aquest canvi de criteri del ministre Montoro contrasta amb l'anunci del Ministeri d'Hisenda, segons el qual els fons destinats al mecanisme de pagament a proveïdors es restarien del FLA. Per a Catalunya, això suposava rebre 1.700 milions d'euros menys dels previstos.

El canvi s'explica per l'ampliació del límit de dèficit, del 0,7% a l'1,58% del PIB, cosa que equival a gairebé 1.700 milions d'euros "que s'havien de començar a rebre el setembre". Segons els càlculs de Mas-Colell, aquest octubre que acaba avui Catalunya hauria de cobrar 10/12 parts d'aquest import, és a dir, uns 1.400 milions.

A més, queda pendent l'aprovació del pla de pagament a proveïdors a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), en el qual confiava la Generalitat per pagar els 309 milions d'euros que deu a les farmàcies del novembre i desembre del 2012 i maig del 2013. Mas-Colell ha instat el govern espanyol a dir quan farà efectiva aquesta línia de crèdit, que s'havia d'aprovar al Consell de Ministres d'aquest dijous.

Per la seva part el ministre d'Hisenda ha assegurat a TV3 que aquesta línia ICO encara no està dotada de finançament. Cristóbal Montoro ha mostrat la seva disponibililtat a l'acord amb el govern català, amb el qual manté un diàleg fluid, però no ha concretat cap termini.

 

Anar al contingut