Mas assenyala Escòcia com el "bon camí" i demana a l'estat espanyol que en prengui exemple perquè "votar uneix"
Mas assenyala Escòcia com el "bon camí" i la posa d'exemple per a l'estat espanyol, a qui diu que "el que separa és no poder votar" i que votant "també es pot guanyar"
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha valorat els resultats del referèndum a Escòcia amb un triple missatge. Mas posa el país britànic d'exemple de "bon camí", referma que el procés català encara està viu i demana al govern espanyol que en prengui nota amb un doble sentit: "votar uneix" i "deixant votar també es pot guanyar".
Mas ha comparegut poc després de la una del migdia a la galeria gòtica del palau de la Generalitat per valorar la derrota de l'opció independentista a Escòcia. En el seu discurs el president ha volgut destacar que el procés escocès i també l'actitud del govern del Regne Unit són "el camí":
"Aquest és el camí, el bon camí."
Mas ha repetit aquesta idea diverses vegades en la seva breu compareixença i també davant les preguntes dels periodistes. El president s'hi ha referit també com "el camí correcte" i "el camí únic".
El president de la Generalitat ha repetit el seu missatge en castellà i anglès i ha obert el torn de preguntes, en què també li han preguntat en castellà, anglès i francès. Una vintena de mitjans estrangers s'han acreditat per a la compareixença.
Mas a Madrid: preneu-ne nota
Mas ha volgut felicitar els escocesos per la celebració del referèndum i ha posat d'exemple la votació. S'ha dirigit directament al govern espanyol i li ha enviat dos missatges: "votar no divideix, votar uneix" i "quan es deixa votar també es pot guanyar". El president català argumenta, basant-se en l'alta participació al referèndum escocès, "que aquest tipus de conflictes es resolen votant" i que "el que separa és no poder votar".
"El Regne Unit ha demostrat que és una democràcia madura. La manera correcta, europea, de resoldre els problemes és votar."
El president català ha avisat que "el procés català continua". Afegeix, fins i tot, que se sent reforçat per la "lliçó de democràcia" a Escòcia i ha avisat que "si Madrid es pensa que impedint la consulta pararan el procés estan equivocats".
En aquest sentit, Mas ha assegurat que cada dia que passa és més gran l'"error d'intentar bloquejar un procés polític només per l'arquitectura legal i les lleis", quan el "conflicte és polític".
Per tot plegat, el president català ha reiterat que té la mà estesa i que "si hi hagués una oferta com la que han fet els britànics a Escòcia, ho posaríem a votació i que la societat catalana decideixi".
Mas no ha volgut entrar a les preguntes sobre el futur de la llei de consultes que aquest divendres a la tarda es vota al Parlament. Tot i això, sí que ha afirmat, en castellà, que li sembla "escandalós" que altes institucions espanyoles ja hagin fixat la posició del Tribunal Constitucional en contra de la llei fins i tot abans que s'aprovi.
D'Escòcia a Catalunya
Mas, que inicialment ha assenyalat que només compareixia per valorar els resultats, ha acabat entrant en el joc de miralls entre Catalunya i Escòcia. Assegura que ara estem "en un terreny una mica menys desconegut" i ha destacat que els resultats escocesos no són un retrocés per al procés català.
El president català ha recordat que el seu principal compromís no és amb la independència, sinó amb la consulta. Per això, diu, els resultats a Escòcia no l'han entristit, tot i que ha reconegut que hauria preferit una victòria del "sí".
Preguntat pel fet que Escòcia no obrirà camí davant les institucions europees, Mas ha reconegut que Escòcia no farà el primer pas, però afirma que llavors serà Catalunya qui haurà d'iniciar aquesta via. Assegura que "és el que veurem ens els pròxims mesos".
Aprofundint en els paral·lelismes entre les dues nacions, Mas ha destacat que a Catalunya hi ha més mobilització ciutadana i més majoria al Parlament a favor de la consulta. Argumenta que "el que ens falla és la posició de l'Estat".
En l'última resposta, Mas ha contestat la valoració del president espanyol, Mariano Rajoy, sobre el referèndum escocès. El president català diu que entén que Rajoy s'alegri de la victòria del "no", però li ha fet una pregunta directa:
"Catalunya és menys nació que Escòcia per tractar-la de manera tan diferent?"
Mas ha convidat Rajoy a "no tenir por de Catalunya i de la democràcia real".