Barcelona

Mas assegura que manté el procés del 9-N "en legítima defensa d'un poble sencer"

El president assegura que "diumenge hem de fer el que toca i el que cal" i fa una crida perquè "tothom participi al 9-N"

Marta CarnicéActualitzat

"Faig una crida a la població a no tenir por, estem fent el que hem de fer i ho fem en legítima defensa d'un poble sencer", ha sentenciat el president Artur Mas en la seva primera intervenció en públic després de la suspensió del procés de participació del 9-N i tots els seus actes preparatius per part del Tribunal Constitucional. El president s'ha mantingut ferm a l'hora de mantenir el procés de participació diumenge amb l'objectiu de protegir els drets fonamentals de participació, llibertat d'expressió i d'ideologia i, així, ha dit, que "la població de Catalunya pugui expressar la seva opinió". Per això, s'ha fet seva una cita de Winston Churchill: "Diumenge hem de fer el que toca i el que cal" i ha cridat "tothom a participar al 9-N".

Després d'admetre que "estem en una setmana clau en el transcurs històric del nostre país i també per al conjunt d'Espanya", el president ha volgut deixar clar, allunyant-se així del discurs de la por, això: "Vinc a donar missatge tranquil·litat i serenitat i per desdramatitzar". "S'intentarà introduir por, confusió, garbuix, però hem d'estar molt tranquils", ha assegurat. En aquesta línia, ha destacat que els voluntaris tenen tot el dret a fer de voluntaris i que el cens només servirà per al 9-N i després es destruirà.

"Un país que ha resistit al llarg de segles no es pot deixar humiliar"

Des del Fòrum Euorpa, Mas s'ha preguntat: Què estem defensant? Per què ho fem? I com ho estem fent? En aquest sentit, creu que cal agafar perspectiva per "veure les coses més tranquil·les" i allunyar-se d'aquesta "setmana de garbuix". Sobre el com, el president ha dit que hi ha tres grans objectius. El primer per "poder desenvolupar un projecte propi", que "no vol dir aïllat i no compartit amb els altres". El segon, "per fer de Catalunya un país millor", "que vol ser millor per ell mateix"; i, finalment, "per dignitat". En aquest sentit, ha afirmat: "Un país que ha resistit al llarg de segles i que ha aconseguit mantenir vives la seva identitat i la llengua, i que ha estat de mentalitat oberta, no es pot deixar humiliar."

Un procés fet amb àmplies majories i civisme "exemplar"

El president de la Generalitat també ha lamentat la "incapacitat política" que creu que té el govern espanyol per fer front "a un repte d'aquesta magnitud" i no haver presentat cap proposta davant del procés català, sinó tot el contrari. Un procés, ha defensat, que s'està fent amb àmplies majories polítiques i socials, amb pulcritud democràtica, amb respecte legal i amb un civisme que ha qualificat "d'exemplar", "sense insults, cops i sense papers a terra"; "tota una lliçó de civisme", ha celebrat. Mas ha aprofitat per fer una crida perquè aquest civisme es mantingui aquests dies: "Aquesta setmana és més important que mai fer-ho així."

Mas també ha atribuït a l'executiu de Mariano Rajoy "un gran desconeixement, ignorància respecte al que passa a Catalunya, menysteniment, intolerància a la diferència i algun episodi de males arts". Pel president, mentre que Catalunya fa un plantejament més propi del segle XXI, l'Estat "en fa un del segle XX o fins i tot del XIX" i mentre que l'"Estat es defensa ell mateix com a concepte, a Catalunya el que fem és defensar la gent."

El president també ha estat clar que "no podem donar al 9-N un valor definitiu, però ens hi juguem molt de cara al futur". Passi el que passi, ha assegurat, "tots hem de conviure junts a partir de la setmana que ve i els propers anys". En qualsevol cas, defensa la voluntat de Catalunya de "governar-se tant com sigui possible dins d'un projecte compartit bàsic, que és l'europeu".

Sobre una hipotètica detenció: "No passa res. Espero"

Ja amb un to més distès, i en el torn de preguntes, Mas ha defensat que "l'opinió és lliure i com que m'afecta a mi, no ho dramatitzem" davant la seva hipotètica detenció. I entre somriures, ha afegit: "No passa res. Espero."

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut